Klik venligst
SPORT 2021-3-16 KL. 16:04

Guldhanden 2021 till IFK Kalmars Gulistan Ucar – "Jag är så hedrad och glad"

Av Fredrik Svensson

Guldhanden 2021 till IFK Kalmars Gulistan Ucar –
Gulistan Ucar, IFK Kalmar, fick Guldhanden 2021, och ett stipendium på 50 000 kronor. Foto: Sverige United

Sverige Uniteds Guldhanden-stipendiet gick i år till Gulistan Ucar, IFK Kalmar. “Jag är superchockad”, sa en glad vinnare under den digitala galan som leddes av Carolina Klüft.

FOTBOLL. Stiftelsen Sverige United delar varje år ett bidrag och stipendier till eldsjälar och föreningar som jobbar för ökad mångfald och integration genom fotbollen. Årets stora stipendie, Guldhanden, delades ut under en digital gala under måndagskvällen.

– Jag är superchockad, är det sant? Jag är så hedrad och glad, säger Gulistan Ucar till Carolina Klüft när denne berättar nyheten i galasändningen.

– Det är så himla kul att det uppmärksammas för föreningen och tjejerna. Jag känner för de här tjejerna, har själv gått igenom de svårigheter som de möter. Jag hoppas att jag kan hjälpa andra.

Guldhanden-stipendiet är på 50 000 kronor. Dessutom delades två andra stipendier ut, Silverhanden till Saber Azizi, Ariana FC och Bronshanden till Ilir Alaj från Karlshamn United.

Stipendiaterna utses av Sverige Uniteds priskommitté, som består av bland andra landslagsmålvakten Zecira Mušovic, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim.

Priskommitténs motivering:
”Årets Guldhand Gulistan Ucar brinner för att stärka tjejer och ge dem större plats såväl inom fotbollen som i samhället i stort. Hon har en unik förmåga att knyta kontakter och skapa förtroende hos både föräldrar och tjejer med utländsk bakgrund.

Den spontanfotboll som hon etablerat är både välkommen och välbesökt. För tjejer med invandrarbakgrund har den blivit vägen in till föreningens verksamhet och allt det som fotbollen erbjuder i form av lagkamrater, sammanhang och trygghet.

Praktiskt integrationsarbete kombineras med strategiskt arbete i en damfotbollförening som verkar på elitnivå. Hon är en inspirationskälla såväl i styrelserummet som i det vardagliga föreningsarbetet. Med fotbollen som verktyg gör hon det möjligt för tjejer att ta plats.”

Se sändningen: