Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-3-3 KL. 08:08

Nybro kommun varnar för svaga isar – "kan förändras snabbt"

Av Fredrik Svensson

Nybro kommun varnar för svaga isar –
Det finns många sjöar i länet, men den senaste tidens värme har försvagat isarna, och nattkylan räcker knappast till för att väga upp. Foto: Matthias Groeneveld/Pixabay

Efter en rad tragiska olyckor med flera dödsfall runtom i landet går Nybro kommun ut och varnar för att isen på sjöar inte är att lita på. “Att andra har varit på isen före dig är ingen garanti för att den håller.”

NYBRO. “Att gå eller åka skridskor på en sjö utan kunskap, sällskap och utrustning kan vara mycket farligt”, skriver Nybro kommun i ett varnande inlägg på kommunens webbplats.

“Isen kan förändras snabbt och vara förrädisk. Eftersom risken för olyckor vid för tunn is är stor är det viktigt att vara försiktig.”

I det väderläge som råder, med åtminstone en handfull plusgrader på dagarna och några få minus på natten, är det dåliga tider för tillväxt hos isarna. Delar av sjöarna som är solbelysta under dagarna blir snabbt osäkra.

Men skuggiga partier är heller ingen garanti för stabila isar. Hela sjöns vattenvolym samverkar, och islagret påverkas oavsett.

För att öka säkerheten på isarna tipsar Nybro kommun om Issäkerhetsrådet.

“På våren kan isen snabbt försämras av värme och solstrålningen. Den kan snabbt bli farlig under dagen, även om den upplevs som tjock och stark på morgonen efter en kall natt”, skriver Issäkerhetsrådet.

“Försämringen kan gå snabbt, ibland på så lite som 15-20 minuter. Ofta försvagas isen först på grunt vatten närmast land, vilket kan göra det svårt att ta sig tillbaka till land.”