Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-29 KL. 06:04

Nybro: Fler ska få koll på invasiva arter – ska ge fler tips till myndigheter

Av Fredrik Svensson

Nybro: Fler ska få koll på invasiva arter – ska ge fler tips till myndigheter
Foto: Laura Åkerblom/Pixabay, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket

Ett 70-tal myndigheter samarbetar för att få fler att känna igen invasiva arter, och sedan rapportera dessa. Nybro är en av cirka 40 kommuner som deltar i satsningen.

NYBRO. “Bara hälften av alla svenskar kan namnge någon invasiv art och ännu färre vet hur de ser ut”, det skriver Naturvårdsverket i en presentation av den satsning där ett 70-tal myndigheter ingår.

Begreppet är, enligt myndigheten, hyfsat välkänt. Men bara varannan svensk kan ange en invasiv art, och ännu färre känner igen dem, enligt en undersökning från 2018.

Blomsterlupin, jätteloka och mårdhund är de landlevande invasiva arter som flest känner till enligt Naturvårdsverket. Parkslide har uppmärksammats mycket sista året, men få kan peka ut den. Ännu mer okända är de EU-listade arterna jättebalsamin och gul skunkkalla.

– Allmänhetens kunskap om de invasiva arterna är viktigt för att vi myndigheter ska få in tips från allmänheten om var arterna finns. Och för att man inte av misstag ska sprida invasiva arter måste man ju veta hur de ser ut, säger Henrik Lange, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressutskick.

Det är tredje året i rad som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten driver en informationssatsning. Samtliga länsstyrelser deltar, samt ett 40-tal kommuner, däribland Nybro.

– Vi välkomnar fler att vara med och sprida information. Då bidar man till att minska spridningen av invasiva arter och att bevara biologisk mångfald, så håll utkik efter hashtaggen #invasivaarter i våra sociala kanaler i sommar, säger Ellinor Lindblad, kommunikatör på Naturvårdsverket, i utskicket.

Årets kampanj går under namnet “Farligare än du tror”.