Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-17 KL. 08:03

Mörbylånga: Inget bevattningsförbud i sikte – stabila nivåer i grundvattentäkter

Av Fredrik Svensson

Mörbylånga: Inget bevattningsförbud i sikte – stabila nivåer i grundvattentäkter
Foto: Peggychoucair/Pixabay

I början av veckan gick Mörbylånga kommun ut med att nivåerna i grundvattentäkterna ligger på stabila nivåer, och att något bevattningsförbud inte är aktuellt. Anledning uppges vara det nya vattenverket.

MÖRBYLÅNGA. “I och med det gynnsamma läget har Mörbylånga kommuns beslutat att inte införa något bevattningsförbud inom överskådlig tid”, skriver kommunen i ett nyhetsutskick daterat måndag 14 juni.

– En av de bidragande orsakerna till att vi har stabila nivåer är det nya vattenverket i Mörbylånga som producerat vatten genom avsaltning från Östersjön under längre tid. Numera producerar vi även dricksvatten av processvatten från industrin, säger Jens Olsén, VA- och fjärrvärmechef, i utskicket.

Men det uppmanas ändå till försiktighet och använda vattnet på ett smart sätt och inte slösa. Inom kort kommer det enligt kommunen att öppnas en vattenkiosk i Triberga, och fler är på gång.

– Vi kommer sätta upp ett system där kunden fyller i sina uppgifter på plats och blir fakturerad i efterhand, säger Jens Olsén i utskicket.

Läs mer:
Emmaboda: Bevattningsförbud infört – gäller till och med 30 september (2021-5-19)