Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-4-3 KL. 09:48

Kycklingar och höns blir allt mer populära

Av Anders Jönsson

Kycklingar och höns blir allt mer populära
De nykläckta kycklingarna på Skälby 4H-gård i Kalmar fick för första gången i deras unga liv vara utomhus när Hela Östra Småland hälsade på. Foto: Anders Jönsson

Vad vore påsk utan kycklingar? Alldeles dötrist! Därför åkte vi till Skälby 4H-gård i Kalmar och hälsade på ett dussin nykläckta små kycklingar.

KALMAR. De är små bomullstussar med ben, som piper. De små kycklingarna får för första gången i sina korta liv vara utomhus för första gången när 4H-gårdens djuransvariga Sara Lundgren hämtar tre stycken och lägger ner i den påskpyntade blomlådan.
– De klara inte kylan ute, just nu bor de i kaninbur inne i vårt personalrum där de har en värmelampa. Efter det får de flytta ut i kaninladan, som är isolerad. Därefter får de flytta i med de andra hönsen, eller så säljs dem och får nya hem, berättar Sara Lundgren.


Just nu bor kycklingarna i en kaninbur med värmelampa i personaörummet.


Kycklingar är av lite olika arter, det finns ”vanliga” hönor, silkeshönor och öländska dvärghöns på gården och alla får också kycklingar.
– Det blir väl totalt ett 50-tal kycklingar per år. De flesta får nya hem. Det har blivit populärt att ha höns hemma, de finns en stor efterfrågan. Det är mest kycklingar vi säljer, men det händer att även höns får ett nytt hem.
Och de kan också få ett tillfälligt hem numera.
– Vi har startat en hönskurs för de som vill träna på att ha höns och man kan också låna med sig några höns hem för att prova på hur det är. Kursen är redan halvfull.

Vilka är det som köper kycklingar?
– Det är alla möjliga, från barnfamiljer till unga par och pensionärer som vill ha något att sysselsätta sig med.
Så många av de här fyra dagar gamla små ulliga liven kommer att få ett nytt hem.
Anders Jönsson