Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-11 KL. 17:15

Kalmar: Kristdemokrater och Moderater vill att Holmberg (S) lämnar sin post efter domen

Av Fredrik SvenssonKalmar: Kristdemokrater och Moderater vill att Holmberg (S) lämnar sin post efter domen
Foto: hamcos-IT/Pixabay

Under onsdagen föll domen mot socialnämndens ordförande Roger Holmberg (S). Han dömdes till böter för att ha postat sekretessbelagda uppgifter på sociala medier. Flera partier har uttalat krav på att han bör avgå.

KALMAR. Hela Östra Småland har tidigare rapporterat att Sverigedemokraterna kräver Holmbergs avgång. Även Kristdemokraterna och Moderaterna anser att förtroendet är förbrukat.

Christopher Dywik (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Kalmar kommun, redogör för den hållning partiet har haft, vid en fällande dom, sedan händelsen inträffade. Han kallar avslöjandet av sekretessbelagda uppgifter för “en mycket allvarligt incident”.

– Precis som väntat har Socialdemokraterna dock ”fortsatt förtroende för Holmberg” och dem tonar ner allvaret i domen och förklaras att det bara rörde sig om ”ett oaktsamt brott”. Holmbergs försvarare går längre och slår fast att han betraktar domen ”närmast som ett frikännande”, skriver Dywik i ett uttalande.

– En högst problematisk inställning som vittnar om en internkultur där S i Kalmar och dess företrädare tycks tro sig stå över lagar och regler och där det bara ses som ”olyckligt agerande i en pressad situation” när en ledande företrädare använder sig av sekretessbelagd information för att tysta kritiker.

Enligt Christopher Dywik har kommunens och socialtjänstens anseende tagit allvarlig skada av det inträffade. Något som han menar riskerar att “påverka medborgarnas förtroende för kommunens myndighetsutövning och deras rätt till integritet och privatliv”.

– KD:s fullmäktigegrupp finner denna inställning mycket problematiskt – och känner stor oro för vilka signaler det sänder ut till kommunmedborgarna om Holmberg väljer att sitta kvar som ordförande i socialnämnden, skriver Dywik.

Även Moderaterna i Kalmar kommun har uttryckt att Roger Holmberg bör avgå. I en intervju med Dagens Kalmar har oppositonsrådet Hanne Lindqvist (M) kommenterat domen.

– Det här är allvarligt, jag tycker inte han kan sitta kvar, säger hon.

– Jag tycker att Socialdemokraterna ska ta sig en allvarlig funderare om de har fortsatt förtroende för honom, domen handlar ju om hans politiska uppdrag.

Läs mer:
Kalmar: Sverigedemokraterna kräver att Holmberg (S) avgår – "stor brist på ansvarstagande" (2021-6-9)
Kalmar: Böter för Holmberg (S) – socialnämndens ordförande bröt mot sekretessen (2021-6-9)