Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-11 KL. 10:05

Kalmar: Fredriksskans gräs ska hållas grönt med dagvatten – sparar dricksvatten och gödsel

Av Fredrik Svensson

Kalmar: Fredriksskans gräs ska hållas grönt med dagvatten – sparar dricksvatten och gödsel
Foto: Chrillesson/Wikimedia Commons, DIDIER PETIT/Pixabay

Kalmar kommuns fotbollsplaner brukar bevattnas med dricksvatten. Men ett pilotprojekt på Fredriksskans ska prova en annan lösning, dagvatten som annars rinner ut i Malmfjärden.

KALMAR. Det var under torsdagens möte med vatten- och miljönämnden som beslut togs om att påbörja projektet. Vattnet ska tas från en dagvattenbassäng som redan finns i direkt anslutning till Malmfjärden, och när det sjunker ner i fotbollsplanen på Fredriksskans filtreras det och lämnar efter sig näringsämnen.

– Det blir en dubbel nytta med en extra filtrering där man plockar upp näring. På så vis minskar behovet av gödsel, säger Jens Körge (V), ledamot i nämnden.

– Funkar det bra kan vi beta av fler och fler fotbollsplaner. I förlängningen kan det bli aktuellt för sju planer, och då kan det bli en besparing på 15-18 procent av Kalmar kommuns totala dricksvattenförbrukning.

Men först ska alltså Fredriksskans fungera som försöksyta, för att försäkra sig om att det inte blir några oväntade bieffekter. Näst på tur är möjligen fotbollsplanerna vid Bergavik.

– Där finns dämmen att ta dagvatten ifrån, så det är nästa lågt hängande frukt, säger Anna Thore (S), ordförande i vatten- och miljönämnden.

– Vi har länge haft ett mål om att spara 20 procent i förbrukningen av dricksvatten, men inte lyckats nå det. Kommunen växer och får fler anläggningar som kräver vatten. Snålspolande och andra sparåtgärder räcker inte.

Faller försöker på Fredriksskans väl ut kan det vara det som krävs för att kraftigt bidra till att spara på dricksvattnet, och säkra upp mot en lika torr sommar som den 2018.