Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-9 KL. 12:28

Kalmar: Böter för Holmberg (S) – socialnämndens ordförande bröt mot sekretessen

Av Fredrik Svensson

Kalmar: Böter för Holmberg (S) – socialnämndens ordförande bröt mot sekretessen
Foto: Fredrik Svensson

Roger Holmberg (S), socialnämndens ordförande i Kalmar, bröt mot sekretessen och döms att betala totalt 22 000 kronor i böter. Men något skadestånd blir det inte, då Holmberg enligt rätten agerat utan uppsåt.

KALMAR. Det var i februari 2019 som Roger Holmberg skrev på sociala medier för att bemöta saker som sagts av en person som fick bistånd av kommunen. Det är för detta som han nu döms till böter för att ha brutit mot tystnadsplikten.

Roger Holmberg kommenterar själv domen i ett pressutskick:

– Det har varit tydligt från början att jag agerade bristfälligt. För det har jag bett om ursäkt och vidtagit åtgärder. Jag har stor respekt för tingsrättens dom, som speglar allvaret i frågan, säger han.

– Jag vill passa på att upprepa min ursäkt. Jag borde ha formulerat mig annorlunda i den aktuella kommentaren på Facebook.

Socialdemokraterna i Kalmar har dock fortsatt förtroende för socialnämndens ordförande.

– Det här har följt den utveckling vi under lång tid känt till. Dagens utfall är ett av de som vi hela tiden sett som tänkbart. Vi har full respekt för tingsrättens bedömning, säger Linus Hellman, ombudsman för Socialdemokraterna i Kalmars, i utskicket.

– Det har varit uppenbart att Roger agerade olyckligt i en pressad situation. Roger har tagit ansvar för allvaret i detta, och både bett om ursäkt och vidtagit åtgärder. Det här har varit en dyrköpt lärdom. Både Roger och vi som parti är dedikerade att se till så att något liknande inte sker igen. Partiet har fortsatt förtroende för Roger Holmberg.

Straffet för att ha brutit mot tystnadsplikten i och med de uppgifter som nämndes i inlägget på sociala medier blev alltså böter, 40 dagsböter på 550 kronor styck. Den vars uppgifter spridits hade också begärt skadestånd på 10 000 kronor, men tingsrätten anser att Holmberg agerat utan uppsåt.

– Det här var så nära ett frikännande man kan komma, säger Sture Frylén, Roger Holmbergs juridiska ombud i en kommentar.

– Jag noterar och uppskattar att tingsrätten fastslår att Roger Holmberg är pålitlig och ordningsam. Det är det inte alla som har domstolskonstaterande på. Alla har rätt att göra misstag som inte är för genomgripande.