Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-2-22 KL. 16:25

Kalmar: 75 procent män ger 60 procent av stöd till herridrott – trots politiskt beslut om hälften till damer

Av Fredrik Svensson

Kalmar: 75 procent män ger 60 procent av stöd till herridrott – trots politiskt beslut om hälften till damer

När Kalmar kommuns elitstöd fördelas går 600 000 kronor till herrlag, 400 000 till damlag. Detta trots att kommunfullmäktige har beslutat att pengarna ska fördelas lika mellan kvinnor och män.

KALMAR. Fem föreningar får dela på årets pengar, inga enskilda idrottare finns med på listan. Ett nytillskott är basketlaget Kalmar Saints.

– Basketen räknas enligt Riksidrottsförbundets definition numera som elitförening och ska därför också vara med och dela på pengarna, säger Henrik Nilsson, ledamot i juryn för elitstödet och förvaltningschef på kultur och fritidsförvaltningen, i ett pressutskick.

Syftet med pengarna är att stärka elitidrotten, och enligt ett beslut i kommunfullmäktige ska pengarna första delas på hälften, och sedan ska varje pott fördelas efter framgångar. Men juryn, som består av tre män och en kvinna, har beslutat frångå det politiska beslutet.

– För ett par år sedan var damerna framgångsrika och fick lite mer än 50 procent. Det "återställdes" året därpå, säger Åke Andersson, ledamot i juryn och vd för Destination Kalmar, i ett pressutskick.

– Vår förhoppning är att kunna återställa även årets förskjutning om inte på ett år så i alla fall på två år. Vi ser stödet som en långsiktig investering i Kalmars varumärke men det faktum att vissa inte ens har fått spela måste ändå vägas in i fördelningen detta speciella år.

I juryn sitter förutom Henrik Nilsson och Åke Andersson även Thomas Davidsson, näringslivschef, och Christina Bringfors Dahlgren, kommunikationschef.

FAKTA/Fördelningen av elitstödet
Damer:
IFK Kalmar, 200 000 kronor
FBC Kalmarsund, 200 000 kronor
Herrar:
Kalmar FF, 300 000 kronor
FBC Kalmarsund, 200 000 kronor
KFUM Kalmar Saints Basket, 100 000 kronor


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SÖDRA LÄNET

Fler nyheter

MEST LÄSTA SÖDRA LÄNET

Fler nyheter