Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-6-28 KL. 17:02

Kalmar: 21 meter långt skeppsvrak visas i förstärkt verklighet på Linnéuniversitetet

Av Fredrik Svensson

Kalmar: 21 meter långt skeppsvrak visas i förstärkt verklighet på Linnéuniversitetet
Foto: Joakim Palmqvist/LNU, Kalmar läns museum

Den som besöker Linnéuniversitetets hus Stella i Kalmar kan med hjälp av mobiltelefonen ta en titt på det skeppsvrak som i två omgångar undersökts och sedan grävts ner igen.

KALMAR. Första gången som vraket såg dagens ljus efter att ha hamnat på havsbotten var 1997. Då skulle ett marinbiologiskt laboratorium byggas på området i hamnen där Linnéuniversitetet nya byggnader nu ligger.

Efter att ha undersökts täcktes det över och fick ligga kvar i cirka 20 år. För 2018 var det återigen dags, när universitetet byggde nytt. Återigen gjordes undersökningar, och ännu en gång grävdes vraket ner, men nu än djupare och 40 meter från den ursprungliga platsen.

Vraket är cirka 21 meter långt och 7 meter brett och fartyget byggdes sannolikt runt 1675, enligt Kalmar läns museums undersökning. De kvarvarande resterna väger cirka 35 ton, består i huvudsak av ek.

Den som vill se vraket genom förstärkt verklighet, augmented reality, AR, kan besöka hus Stella på Linnéuniversitetets område i Kalmar. Genom en mobilkamera går det att se och gå runt en 3d-modell av skeppsvraket.

Modellen har tagits fram av Det kulturella universitetet vid Linnéuniversitetet och studenterna Julia Andersson, Wilma Jansson, Wilma Jägerklou, Joakim Olin, Saga Polteg och Bryan Wahlgren inom kursen "tillämpad interaktionsdesign".