Klik venligst
SÖDRA LÄNET 2021-4-7 KL. 15:55

Hallengren stiger i popularitet – nästan lika högt förtroende som Löfven och Andersson

Av Fredrik Svensson

Hallengren stiger i popularitet – nästan lika högt förtroende som Löfven och Andersson
Lena Hallengren, socialminister, fortsätter öka i förtroendemätning. Foto: iXimus/Pixabay, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Förtroendet för socialminister Lena Hallengren (S) har ökat rejält under det senaste halvåret. Åtminstone enligt de mätningar som Novus regelbundet genomför. Nu är det bara statsministern och finansministern som har högre siffror, och det med minsta möjliga marginal.

KALMAR. Det är SVT som skriver om den senaste undersökningen. Där har de som har mycket eller ganska högt förtroende för Lena Hallengren ökat med 6 procentenheter sedan mätningen i januari, och med 16 procentenheter sedan mätningen i september 2020.

Högst är förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S), båda på 36 procent. Men Lena Hallengren ligger efter ökningen på 35 procent som har mycket eller ganska högt förtroende för ministern.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson menar att förtroendet har ökat eftersom Hallengren har synts mycket under pandemin.

– Ja, utan tvekan. Hon har varit med länge och har inte tidigare stuckit ut som en minister som väljarna haft ovanligt stort förtroende för. Under pandemin har detta förändrats och hon ligger nu i den absoluta toppen, säger han till SVT.

– Samtidigt tycker många väljare att hon gör ett bra jobb. Kan hon hålla i dessa förtroendesiffror framöver lär hon bli en av dem som nämns som en möjlig efterträdare den dag Stefan Löfven avgår.

Den enda minister som stiger i förtroende mer än Hallengren är Morgan Johansson, justitieminister. Han ökar med 7 procentenheter, men från låga siffror hamnar han på en åttonde plats med 20 procent som har mycket eller ganska högt förtroende för honom.

LISTAN/ De 5 ministrarna med högst förtroende
1. Magdalena Andersson (S) 36% (+1%)
2. Stefan Löfven (S) 36% (0%)
3. Lena Hallengren (S) 35% (+6%)
4. Mikael Damberg (S) 27% (+1%)
5. Peter Hultqvist (S) 24% (-2%)

Procent av de som svarat som har mycket eller ganska högt förtroende för ministern, siffran inom parentes är förändring sedan mätning i januari. Resten av ministrarnas siffror hittar du hos SVT.
Källa: SVT/Novus


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I SÖDRA LÄNET

Fler nyheter

MEST LÄSTA SÖDRA LÄNET

Fler nyheter