Utgångspris: 15 000 000 kr

Beskrivning av Villa Söderportsgatan 3

  • Antal rum: 9
  • Storlek: 257 m²
  • Byggår: 1751

Denna enastående villa, belägen i hjärtat av Gamla stan, bjuder in dig till en värld där modern bekvämlighet möter genuin, historisk charm. Byggd år 1751, har denna eleganta fastighets autentiska karaktär bevarats, samtidigt som den med stor eftertänksamhet renoverats för att skapa ett hem som är lika funktionellt som det är vackert.

Från det ögonblick du stiger in genom dörren möts du av den unika atmosfär som bara ett hem med över 270 års historia kan erbjuda. Villan stoltserar med ca 260 kvm fördelade över tre våningsplan och totalt nio rum, varav fem sovrum. Generösa umgängesytor som både på entréplan och plan 2 har fantastiska burspråk med karaktäristiskt småspröjsade fönster. De rymliga rummen flödar av naturligt ljus och bjuder på en fantastisk utsikt över de pittoreska gatorna i Gamla stan.

I det spatiösa, platsbyggda köket från lokala Ramos kan du med hjälp av exklusiva vitvaror från Gaggenau tillreda middagar som ett modernt proffs. Härifrån leder dörrar ut till den fantastiska stenlagda uteplatsen, perfekt för sommarens grillkvällar eller morgonkaffet i solen. Villans parkliknande, prunkande trädgårdstomt är till stora delar insynsskyddad och stoltserar med fruktträd, blomstrande rabatter och frodiga växter. De stenlagda gångarna av Ölandssten leder dig genom denna idylliska oas och skapar en harmonisk och vacker miljö för både avkoppling och festliga tillfällen. För fulländad rekreation finns dessutom ett spabad med plats för 10 personer.

För ytterligare boendekomfort finns ett gårdshus på ca 35 kvm med kombinerat vardagsrum och matplats, litet kök, sovalkov och WC med dusch. Via egen ingång nås förråd, tvättstuga samt bastu och duschrum. Gårdshuset gör sig ypperligt för tonåringen, som gästbostad eller för uthyrning.

Fastigheten har också ett dubbelgarage med fjärrport för två bilar vilket ger gott om plats för fordon och förvaring.

Att bo i Kalmars Gamla stan innebär att du har all nödvändig service och ett rikt kulturliv inom bekvämt gångavstånd. Strosa längs de idylliska gatorna, njut av närheten till Kalmar slott och Kalmarsundsparkens badplats eller ta en kort promenad in till vår tids stadskärna Kvarnholmen. Denna villa erbjuder inte bara ett hem, utan en livsstil där historia och nutid harmoniskt flätas samman.

Varmt välkommen att höra av dig till ansvarig mäklare för mer information och för att boka in dig på visning!


– HISTORIA -

Villans historia startar med den tyska familjen Hoppenstedt. Baltzar Hoppenstedt (1629-1699) och hans hustru Dorotea Engel (1627-1710) kom till Kalmar 1679. Baltzar var en skicklig hantverkare och ristade predikstolen i Domkyrkan, där parets porträtt fortfarande finns bevarat. De är också begravda i kyrkan.
Parets son, Caspar Dietrich Hoppenstedt (1684-1745), var en framstående handlare och senare även borgmästare i Kalmar stad från 1734 till sin död 1745. Caspar gifte sig med Emerantia Weijdeling (1681-1770) från den välbärgade Weijdeling-familjen. År 1720 köpte Caspar en stor bit mark av kapten Hans Michael Maes, en officer på Kalmar slott. Denna mark, som idag delas av Söderportsgatan, blev platsen där villan byggdes 1751 efter Caspars död. Huset blev känt som ”Fru Borgmesterinde Emerantia Hoppenstedts tobaksplantage och trädgård.”

En senare ägare till huset var Johan Gustav Wahlbom (1724-1808), som tidigare hade varit hyresgäst hos Hoppenstedts. Wahlbom var en framstående naturalist, doktor och lärjunge till Carl von Linné. Känd både i Stockholm och Ka

Karta för Söderportsgatan 3

https://www.hemnet.se/bostad/villa-9rum-gamla-stan-kalmar-kommun-soderportsgatan-3-21351972

Avstånd till vatten: 250

  • Kalmar kommun
  • Kalmar län
  • Postkod: 39233