Småland, med dess djupa skogar, glittrande sjöar och karga klippor, är en del av Sverige där naturen och kulturen smälter samman till en charmig helhet som lockar besökare från när och fjärran. Denna region, känd för sina glasbruk och Astrid Lindgrens sagovärld, bjuder även på mindre kända pärlor; så kallade smultronställen. Dessa platser erbjuder en unik upplevelse långt borta från de vältrampade turiststråken. Följ med på en upptäcksfärd till några av Smålands mest förtrollande och undangömda platser.

Åsnens nationalpark – en orörd oas

Åsnens nationalpark, belägen i södra delen av Småland, är ett relativt nytt tillskott bland Sveriges nationalparker och invigdes 2018. Området kännetecknas av en stor biologisk mångfald, och här kan besökare uppleva äkta vildmarkskänsla. Parken sträcker sig över mer än 19 000 hektar, varav en stor del utgörs av vatten. Skogarna här är ofta orörda och hem för många av de arter som är typiska för den svenska urskogen, såsom mossor, lavar och gammelskog. Själva hjärtat i parken är den stora sjön Åsnen, som med sina över tusen öar bildar en labyrint av vatten och grönska. För den som söker frid och stillhet långt borta från stadens brus är Åsnens nationalpark ett perfekt smultronställe.

Kleva gruva – ett äventyr under jorden

I närheten av Nässjö, i hjärtat av Småland, gömmer sig en av de mer spännande och udda sevärdheterna – Kleva gruva. Denna gamla nickelgruva, där brytning påbörjades redan på 1600-talet, har idag förvandlats till en turistattraktion som erbjuder besökare en spännande resa ner i jordens mörker. Med sina gångar och stora håligheter kan besökare utforska gruvans underjordiska värld och uppleva en bit av den småländska industrihistorien på ett ovanligt sätt. Det är en fascinerande plats för både vuxna och barn och erbjuder en unik insikt i de arbetsförhållanden som rådde i de småländska gruvorna förr i tiden.

Kalmar län – fullt av hemliga stränder

Småland är kanske inte den första regionen man tänker på när det gäller stränder, men längs med kusten i Kalmar län kan man hitta flera små, nästan hemliga sandstränder som erbjuder lugn och ro för sol- och badsugna besökare. Många av dessa stränder är svåra att hitta och ligger undangömda mellan klippor och skogar, vilket gör dem till perfekta smultronställen för den som söker en mer avskild plats. Tänk dig att sitta på en varm klippa med fötterna dinglande i det svalkande vattnet, medan solen sakta sjunker ner i havet och målar himlen i rosa och orange – en småländsk sommarkväll när den är som bäst.

Gränna och Visingsö – sött och sagolikt

Gränna, beläget längs Vätterns östra strand, är kanske mest känt för sina polkagrisar, men erbjuder även besökarna mycket mer. Med sina pittoreska trähus och vackra promenader längs vattnet, är Gränna verkligen ett smultronställe för alla som söker en dos av svensk småstadscharm. En kort båttur från Gränna ligger Visingsö, en ö som bjuder på en unik kombination av vackra landskap, historiska sevärdheter och lugna badplatser. Ön är känd för sina häst- och vagnsturer som tar besökare genom lummiga alléer, förbi historiska ruiner och slott. På Visingsö kan man verkligen slappna av och njuta av den småländska naturens och historiens skönhet. Småland är en region som erbjuder en otrolig variation av upplevelser – från djupa skogar och klara sjöar till historiska städer och undangömda stränder. För den som är villig att utforska och söka sig bortom de mest kända sevärdheterna finns det gott om smultronställen att upptäcka. Det är just dessa platser, ofta bortglömda och undangömda, som gör ett besök i Småland till en så unik och minnesvärd upplevelse. Nästa gång du planerar en resa, varför inte låta dessa smultronställen leda vägen till nya äventyr och upptäckter i Smålands förtrollande landskap.