Småland, med dess djupa skogar, karga klippor, och funklade sjöar och åar, är en plats som omfattar mer än bara de pittoreska glasbruken och den djupa folkloren. Under de varma sommarmånaderna förvandlas denna natursköna del av Sverige till ett paradis för badsugna. Från trolska insjöbad till salta havsplask, Småland bjuder på en mångfald av badplatser som erbjuder något för alla. I den här artikeln tar vi en dykning i några av .

Isabergs naturreservat – en naturlig pärla

I hjärtat av Småland, nära gränsen till Västergötland, ligger Isabergs naturreservat, en plats som är lika vacker som den är avkopplande. Här finns flera sjöar med kristallklart vatten som omges av lummig skog, vilket skapar en nästan trolsk känsla. Det mest populära badet är vid Algustorpasjön, där det finns en väl underhållen badplats med både sandstrand och brygga. För de äventyrliga finns det möjlighet att paddla kajak eller kanot på sjön, vilket erbjuder ett helt nytt sätt att upptäcka Smålands natur från vattnet.

Västervik – Smålands svar på skärgård

Längs Smålands östkust, där landskapet möter Östersjön, ligger Västervik – en idyllisk stad som är omgiven av en av Sveriges mest dramatiska skärgårdar. Här kan man hitta små oaser och badplatser som är spridda över de många öarna. Ett av de mest kända ställena är Gränsö, en halvö som erbjuder både långa sandstränder och klippbad med fantastisk utsikt över horisonten. Vattendjupet varierar, vilket gör det till en perfekt destination för såväl familjer med barn som simmare som söker utmaning. För den som vill utforska mer finns det båtturer som går ut till ännu mer avlägsna och orörda badplatser.

Ädelfors, ett guldgrävaräventyr

I den lilla byn Ädelfors, djupt inne i Smålands skogar, hittar man inte bara Sveriges första guldbrytningsplats utan också fantastiska möjligheter till bad och avkoppling. Här slingrar sig Emån fram genom landskapet och skapar naturliga pooler och små laguner som är perfekta för ett dopp. Vattnet är rent och friskt, och omgivningarna präglas av den rika historien och den vilda naturen. Att ta sig ett bad här är inte bara uppfriskande utan även en resa tillbaka i tiden. För den äventyrslystne finns även möjlighet att prova på guldbrytning i något av de närliggande vattendragen, vilket ger en helt unik upplevelse.

Asnen – Smålands gömda sjöparadis

Asnen är en av de största sjöarna i södra Sverige och ett verkligt paradis för de som älskar vatten och natur. Med sina över 150 öar och skär är Asnen ett populärt val för både bad- och båtliv. Trots sin storlek finns det många mysiga och avskilda badplatser längs sjöns kant, där man kan njuta av stillhet och en känsla av att vara ensam mitt i naturen. Det klara vattnet inbjuder till simturer, och för den som föredrar sötvatten över salt är Asnen det ultimata valet. Ett tips är att packa en picnickorg och ge sig ut med kanot eller kajak för att hitta din helt egen badplats för dagen. Småland bjuder på en otrolig variation av badplatser, från lugna insjöar till äventyrliga floder och vidsträckta skärgårdar. Oavsett om du är ute efter en avslappnad dag vid vattnet med familjen, eller ett äventyr i naturen, finns det något för alla i detta rika och varierande landskap. Så varför inte ta chansen att upptäcka något av dessa vattenparadis nästa gång du besöker Småland? Med naturen som kuliss och vattnet som spelplats är det svårt att hitta en mer perfekt setting för en skön sommardag.