Klik venligst
NYHETER 2021-4-8 KL. 12:12

Vaccinationscentral öppnar – 180 personer i timmen kan få sin spruta

Av Anders Jönsson

Vaccinationscentral öppnar – 180 personer i timmen kan få sin spruta
Eva-Lotta Johansson är platssamordnare för den nya vaccinationscentralen i förre detta stadsbibilioteket. Monika Lindvall är sjukvårdsstrateg på Region Kalmar län. Foto: Anders Jönsson

På måndag, 12 april, öppnar vaccinationscentraler i Kalmar och i Västervik. I Kalmar är det i gamla stadsbiblioteket där tolv stationer har satts upp. Som mest kan man vaccinera 180 personer i timmen.
– Vi kan ta emot mellan 60 och 180 personer per timme, berättar Eva-Lotta Johansson, platssamordnare.

Det handlar uteslutande om bokade tider, det kommer inte finnas någon drop in.
– Det är viktigt att man kommer på sin bokade tid, man ska inte komma en halvtimme innan då blir det bara onödiga köer, säger Eva-Lotta Johansson.
– Vi kommer att ha öppet måndag, tisdag, onsdag och lördag under nästa vecka, berättar Monika Lindvall, sjukvårdsstrateg.

På plats kommer att finnas stora skyltar som talar om var man ska stå och gå när man kommer in i vaccinationscentralen.
– Vi kommer också att ha vaccinationsvärdar på plats som man kan fråga och se till att regelerna följs. Det är två meters avstånd som gäller, säger Eva-Lotta.


Det kommer att finnas tolv olika stationer inne i lokalen där vaccinatörerna sitter.


Exakt hur många som kommer att vaccineras på centralen är svårt att säga.
– Det handlar såklart om tillgång på vaccin. Just nu har vi i alla fall säkrat tillgång fram 17 april i alla fall, säger vaccinsamordnare Marie Ragnarsson.

Och det är just den där tillgången som allt hänger på just nu.
– Om vi hade obegränsat tillgång till vaccin hade alla invånare i Kalmar kunnat vara vaccinerade på tre veckor, säger Marie Ragnarsson.

Enklaste sättet att boka sin tid är på 1177.se, vilket Region Kalmar län helst ser att man använder sig av. Men det går också att ringa sin hälsocentral.
– Men det går också att ta hjälp av en anhörig för att boka sin tid digitalt, vi rekommenderar att man gör det om man har den möjligheten, säger Eva-Lotta Johansson.

Läs mer i morgondagens tidning.

SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter