Klik venligst
NYHETER 2021-6-29 KL. 17:04

Torsås: Kretslopp Sydost och Yaskawa Nordic ska utreda sortering med robot

Av Fredrik Svensson

Torsås: Kretslopp Sydost och Yaskawa Nordic ska utreda sortering med robot
Foto: Kretslopp Sydost, Hans Braxmeier/Pixabay, Yaskawa Nordic

Kretslopp Sydost, tidigare KSRR, har i snart fem år använt optisk sortering för att skilja ut gröna påsar med matavfall från övrigt restavfall. Nu startar kommunalförbundet ett projekt med Yaskawa Nordic i Torsås för att utreda robotutsortering av förpackningar.

TORSÅS. I dagsläget är det FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter insamlingen av förpackningar enligt producentansvaret via särskilda återvinningsstationer. Men en del kommuner har redan börjat att på egen hand samla in förpackningar.

“I och med framtidens ökade krav på fastighetsnära insamling av förpackningar vill Kretslopp Sydost ligga i framkant och redan nu undersöka den tillgängliga robotteknik som finns ute på marknaden”, skriver Kretslopp Sydost som hanterar insamling av hushållsavfall i åtta kommuner, bland annat r Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås.

Och i just Torsås ligger Yaskawa Nordic AB Robotics, som tillverkar industrirobotar.

“Därför påbörjas inom kort ett projekt med Yaskawa Nordic i Torsås, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, i syfte att utreda robotutsortering av förpackningar”, skriver Kretslopp Sydost i ett pressutskick.

Utredningen ska ge svar på fler detaljer kring projektet, och när det kommer att vara klart.