Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NYHETER 2021-4-17 KL. 14:34

Solcellsstöd: Hushåll i kläm mellan två system ska få ersättning

Av Fredrik Svensson

Solcellsstöd: Hushåll i kläm mellan två system ska få ersättning
De utlovade solcellstöden ska betalas ut, säger Björn Petersson (S). Foto: congerdesign/Pixabay, Riksdagen

De cirka 350 hushåll i Kalmar län som hamnat mellan de två systemen för stöd till solceller kan nu komma att kompenseras. Detta sedan regeringen och samarbetspartierna skjuter till 260 miljoner kronor i vårbudgeten.

LÄNET. Redan i förra vårbudgeten, i april 2020, sköts det till 200 miljoner kronor, men de pengarna räckte bara till några månader under samma år. De som installerade solceller och ansökte under perioden april till juli, när nästa stöd trädde i kraft, blev utan stöd. Flera riksdagsledamöter från Kalmar län har gått ut i strid för att de skulle kompenseras.

– Vi har sagt att det måste till mera pengar och nu tillför vi 260 miljoner extra i vårändringsbudgeten. De utlovade solcellstöden ska betalas ut, säger Björn Petersson (S), riksdagsledamot, i ett pressutskick.

I hela landet handlar det om cirka 9 000 hushåll, och i Kalmar län om ungefär 350 stycken. De extra 260 miljonerna innebär i medel nära 29 000 kronor per hushåll, men arbetet med att juridiskt reda ut hur medlen ska betalas ska först redas ut.

– När man har gjort allting rätt enligt de regelverk som finns så måste man få ut stödet, säger Björn Petersson.

En annan grupp som kämpat för att de som kommit i kläm skulle kompenseras är Villaägarnas Riksförbund.

– Vi välkomnar regeringens besked, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna, i en kommentar.

– Det har funnits solcellsstöd sedan 2009 och från 2021 innebär det gröna skatteavdraget att husägare som sätter upp solceller och bidrar till klimatomställningen får stöd på ett enkelt och förutsägbart sätt. Varför skulle man då lämna en mindre grupp i sticket?.

En del av de som installerat solceller har fått en viss kompensation genom att Skatteverket och länsstyrelserna tillåter dem att söka ROT-avdrag i efterhand, medan andra riskerade att bli helt utan stöd enligt Villaägarna.

– När man tittar i backspegeln är det tydligt att det var en miss av regeringen att inte se till att det fanns tillräckligt med pengar till kön när reglerna om solcellsstöd gjordes om. Villaägarna har arbetat för att få till en lösning på detta och vi är naturligtvis nöjda, säger Lena Södersten.

SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter