Klik venligst
NYHETER 2021-3-3 KL. 09:39

RF: Nej till högkostnadsskydd för batterier till hörapparater – "hög kostnad"

Av Fredrik Svensson

RF: Nej till högkostnadsskydd för batterier till hörapparater –
Regionfullmäktige avslog medborgarförslaget om att batterier till hörapparater ska ingå i högkostnadsskyddet. Foto: Petra Blume/Pixabay

Onsdagens möte med regionfullmäktige inleddes med ett avslag till medborgarförslaget att batterier till hörapparater ska täckas av högkostnadsskyddet.

KALMAR LÄN. Förslaget skickades in i juli av en medborgare som var “förbluffad” över att batterier till hjälpmedel för personer med hörselnedsättning inte redan täcktes av högkostnadsskyddet.

“Det är fullt rimligt när de flesta batterier till en hörapparat av de enklare sorterna kostar en tia eller på sin höjd en tjugolapp styck”, skriver förslagsställaren.

“Men det blir desto mer kännbart när ett batteri kostar 1 800 kronor från en tillverkare som inte tillåter andra tillverkare att producera generiska kopior.”

Förslagsställaren ger ett exempel där en person måste lägga ut 7 200 kronor vartannat år, för ett batteri till varje apparat och två i reserv när de andra laddas. Utslaget blir det 300 kronor i månaden, men då batterierna behöver bytas samtidigt handlar det om en klumpsumma.

Under mötet deltog en representant för förslagsställaren som kunde bekräfta de höga kostnaderna för batterier.

Bo Karlsson (SD) yrkade på en återremiss för att utreda kostnaderna, och i andra hand att batterikostnaden ska ingå i högkostnadsskyddet från och med 2022.

– Det är en angelägen fråga som lyfts. Implantaten gör att gravt hörselskadade och döva kan höra ljud. Det handlar om ett begränsat antal personer, men för dessa är kostnaden en betydande utgift, sa Bo Karlsson.

Regionrådet Christer Jonsson (C) yrkade på avslag:

– Det är en fråga som har varit med oss under en lång tid. Som förslaget är ställt innebär det en hög kostnad, så vi har gjort bedömningen, precis som flera andra regioner, att batterier inte ska ingå. Jag yrkar avslag.

Bo Karlsson replikerade:

– Därför är det fullt rimligt med en återremiss, så att vi får reda på hur hög kostnaden är.

Men regionfullmäktige beslutade avgöra ärendet under sittande möte, och avslog medborgarförslaget.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter