Klik venligst
NYHETER 2021-3-4 KL. 14:18

Regionen: Sjukfrånvaron under pandemin har ökat – och ligger still

Av Fredrik Svensson

Regionen: Sjukfrånvaron under pandemin har ökat – och ligger still
Mattias Adolfson (S), ordförande i personalutskottet, ser inte ökningen av sjukfrånvaron som en överraskning under pandemiåret. Foto: Mojpe/Pixabay, Region Kalmar län, OpenClipart-Vectors/Pixabay

När Region Kalmar län hälsobokslut över pandemiåret 2020 visar det sig inte oväntat att korttidssjukfrånvaron har ökat. Samtidigt är långtidsfrånvaron i stort sett oförändrad jämfört med 2019.

KALMAR LÄN. Pandemin innebär att den positiva trend med minskad sjukfrånvaro som setts under de senaste åren är bruten. Den totala frånvaron ökade från 709 390 timmar för 2019 till 849 914 timmar under förra året.

– Att pandemin har påverkat korttidssjukfrånvaron är ingen överraskning. Medarbetare har varit kloka i att stanna hemma vid minsta symtom vilket är mycket bra, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i personalutskottet, i ett pressutskick.

Sjukfrånvaron mer än 60 dagar låg under 2019 på 2,8 procent, och 2018 på 2,84 procent.

– Att långtidsfrånvaron i stort är oförändrad tyder på att det är just covid-försiktighet som påverkat sjukfrånvaron.

Hälsobokslutet innehåller också några positiva saker när det gäller just hälsan. För att göra det enklare att ta ut friskvårdsbidraget infördes ett digitalt system under året. Och uttaget ökade med nära 8 procent.

– Det känns väldigt bra att fler medarbetare tagit del av friskvårdsbidraget, som vi under 2020 höjde med 200 kronor per år.

Förmånen att som tillsvidareanställd i regionen kunna hyra en cykel har funnits sedan 2019. Förra året utnyttjades den av 770 anställda. Enligt regionen ökade cyklandet till jobbet från 35 procent till 60 procent bland de som hyrt en cykel.

– Att cykelsatsningen gett utdelning redan ger vinster på många plan. Det ger goda fördelar för både den egna hälsan och miljön. Jag hoppas att fler medarbetare kan ta del av den här strålande hälsofrämjande insatsen, säger Mattias Adolfson.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter