Klik venligst
NYHETER 2021-4-6 KL. 09:15

Miljarder till regioner och kommuner för vaccinering och uppskjuten vård – stöd till medborgare förlängs

Av Fredrik Svensson

Miljarder till regioner och kommuner för vaccinering och uppskjuten vård – stöd till medborgare förlängs
Finansminister Magdalena Andersson (S), biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) presenterade nya satsningar. Foto: MasterTux/Pixabay, Kristian Pohl/Regeringskansliet

I en presskonferens under tisdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) och socialminister Lena Hallengren (S) satsningar på nära 7 miljarder som regeringen förhandlat fram med Centerpartiet och Liberalerna.

LÄNET. I satsningen ingår två miljarder kronor som ska gå till regionerna för att täcka kostnader i samband med covid-19-vård och vård som skjutits upp på grund av pandemin. Pengarna är utöver de fyra miljarder som tidigare aviserats.

700 miljoner kronor ska gå till vaccinationsarbetet i regioner och kommuner, en miljard ska läggas på att köpa in mer vaccin och 1,65 miljarder fördelas för att användas för testning och smittspårning.

De 700 miljonerna är en del av den överenskommelse som regeringen och SKR, Sveriges kommuner och regioner, tecknat kring att staten ska betala för vaccin och vaccinationer. De extra pengarna sägs tillföras då vaccinationsviljan har ökat. Totalt kommer ersättningen efter senaste tillskottet ligga på 3,9 miljarder.

50 miljoner ska också gå till skyndsamma transporter med anledning av pandemin. Pengar som ska användas när patienter behöver flyttas mellan sjukhus för att avlasta olika delar av landet. Region Kalmar har under den senaste tiden till exempel vårdat flera patienter från andra län.

Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen föreslås förlängas till den 30 spetember, för tillsyn tillförs därför drygt 65 miljoner till kommuner, regioner och länsstyrelser.

Även flera stöd och åtgärder som ska underlätta för medborgare att följa restriktionerna förlängdes. Enligt biträdande finansminister Åsa Lindhagen (MP) kopplas stöd som tvingar medborgare att stanna hemma från jobbet vid misstänkt smitta och för de i riskgrupp till vaccinationsmålet. Åtgärderna kommer alltså vara i kraft tills målet är uppfyllt.

Det gäller sådant som ersättning för karensavdrag och ersättning till egenföretagre de första 14 dagarna, slopat läkarintyg de första 14 dagarna, sjukpenning i förebyggande syfte till vissa riskgrupper och smittbärarpenning till vissa anhöriga, samt viss tillfällig föräldrapenning när skola eller förskola stänger.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter