Klik venligst
NYHETER 2021-3-1 KL. 13:56

Länsbänken: Gudrun Brunegård ny biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Av Fredrik Svensson

Länsbänken: Gudrun Brunegård ny biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna
Gudrun Brunegård (KD) har bland annat jobbat i fält under fyra år som sjuksköterska i Tanzania. Foto: Kristdemokraterna, David Mark/Pixabay

I förra veckan blev det klart att Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot för Kalmar län, byter ansvarsområde som talesperson för Kristdemokraterna. Brunegård går från utbildnings- till biståndspolitik.

KALMAR LÄN. Ansvaret som utbildningspolitisk talesperson har Gudrun Brunegård haft i två år. Hon har då bland annat varit ansvarig för framtagandet av Kristdemokraternas nya utbildningspolitiska handlingsprogram.

– Det är ett stort förtroende att få ansvaret för biståndsfrågorna, säger Gudrun Brunegård i ett pressutskick.

– Solidariteten med folken i andra länder är av tradition en kristdemokratisk hjärtefråga. Det manifesterades då Alf Svensson i Bildt-regeringen 1991-1994 mest av allt ville få posten som biståndsminister, vilket han också fick.

Biståndsfrågorna har alltid legat henne varmt om hjärtat, och hon har jobbat i fält under fyra år som sjuksköterska på två olika sjukhus i Tanzania.

– Dessa erfarenheter tillsammans med de besök jag har gjort i ett antal utvecklingsländer hoppas jag ska komma till nytta i mitt nya uppdrag.

Ambitionen är, enligt Brunegård, att fortsätta det arbete som grundlades med Alf Svensson som biståndsminister och under hans tid som EU-parlamentariker. Hon börjar sitt uppdrag med att lägga upp en plan för att möta representanter för de olika biståndsorganisationerna.

– Min önskan är att bygga kontakter och diskutera hur vi kan stödja arbetet med att stärka demokratin, de mänskliga rättigheterna och fattigdomsbekämpningen runt om i världen, säger Gudrun Brunegård, ny biståndspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Hon kommer även att ta plats i utrikesutskottet, som ersättare.

– Gudrun Brunegård har ett stort engagemang och egna erfarenheter av biståndsarbete. Hon blir en tillgång som ny ersättare i utrikesutskottet, säger gruppledare Andreas Carlson.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter