Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NYHETER 2021-6-8 KL. 15:03

Länet: Villapriserna upp med 12 procent i Kalmar – bostadsrätter upp i Oskarshamn

Av Fredrik Svensson

Länet: Villapriserna upp med 12 procent i Kalmar – bostadsrätter upp i Oskarshamn

Mellan mars och maj såldes 143 villor i Kalmar kommun, en ökning med 17 procent jämfört med samma period förra året. Även priserna har ökat, med nära 12 procent, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Newsworthy.

KALMAR. Prisökningen, som ligger på 11,7 procent, är enligt Newsworthy den starkaste prisutvecklingen sedan 2015. Det genomsnittliga priset på de villor som sålts i kommunen ligger på 3,2 miljoner kronor. Och trots fler sålda villor än förra året är efterfrågan ännu större.

– Den stora prisuppgången beror framför allt på det låga utbudet, säger Pontuz Löfgren, vd för Pontuz Löfgren AB, i en kommentar.

– Men vi ska inte heller förringa att pandemin gjort att vi värdesätter hemmet på ett annat sätt än tidigare. Och i Kalmarregionen börjar vi sakta närma oss storstäderna och de nivåer av den disponibla inkomsten som man där lägger på sitt boende.

Löfgren tror dock inte att priserna kommer att stiga lika snabbt framöver,

– Som jag nämnt tidigare finns det ett tak för betalningsförmågan i en stad av Kalmars storlek – jag tror vi når den snart och att vi kommer få en stabilare marknad under hösten.
I länet ökade priserna med i snitt 5 procent, enligt Newsworthys analys. Men på grund av för få försäljningar saknas uppgifter i hälften av länets kommuner. Totalt såldes 554 villor för i snitt 2,1 miljoner kronor i länet under de senaste tre månaderna.

Förutom i Kalmar kommun har priserna ökat i Västervik, 8 procent, och Nybro, 4 procent. Men i de övriga tre kommuner som redovisar förändring har prisat minskat. Mest i Oskarshamn där nedgången är lika stor som uppgången i Kalmar, 12 procent.

Blygsammare har förändringen varit i Mönsterås, minus 2 procent, och Vimmerby, minus 3 procent. Billigast har de sålda villorna varit Högsby, 18 stycken med ett snittpris på 0,6 miljoner kronor.

Till skillnad från villorna har bostadsrätterna ökat i pris i Oskarshamn, upp med 8 procent. I Västervik sjönk priserna med 9 procent. I Kalmar har förändringen varit en blygsam ökning på 1 procent, övriga kommuner har för få affärer för att ge en jämförelse.

– Det ska bli spännande att följa sommarmarknaden, där omsättningen av bostäder traditionellt brukar vara lite lugnare, säger Pontuz Löfgren i en kommentar.

– Men vi har förberett oss för en annorlunda sommar med lite större fart på marknaden än normalt eftersom det här året inte är som alla andra. Utlandsresandet kommer vara lågt och folk kommer att semestra hemma, vilket göra att det finns tid att byta boende. Men först ska vi klara av en på många sätt stekhet junimånad.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter