Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NYHETER 2021-6-10 KL. 06:01

Länet: Så ser du solförmörkelsen på bästa sätt – är som störst strax efter 12.40

Av Fredrik Svensson

Länet: Så ser du solförmörkelsen på bästa sätt – är som störst strax efter 12.40
Solförmörkelsen är partiell, delvis, sedd från våra breddgrader. Ungefär en tredjedel av solytan skyms av månen. Foto: voffka offka/Pixabay

I dag, den 10 juni, sveper månskuggan över jorden. Vår naturliga satellit blockerar solljuset helt och hållet över delar av Kanada, Grönland och ryska Fjärran östern. Men även i vår del av världen går det att se en delvis förmörkelse.

LÄNET. Solförmörkelsen börjar strax efter 11.30, men är till en början svår att se eftersom det starka solljuset nästan helt dränker månskivan. Kring klockan 12.40 är solskivan som mest skymd.

Enligt tidningen Populär Astronomi täcker månen över 30 procent av solens yta, sett från Kalmar län. Det innebär att den går att se med hjälp av speciella solfilter, svetsarglas eller solförmörkelseglasögon. Varning för att titta mot solen, varken direkt eller genom cd-skivor, sotade glas eller annat.


Genom att projicera en bild av solen på ett vitt papper kan du se förmörkelsen utan att riskera att skada synen. Foto: Pedro Figueras/Pixabay


Det säkraste sättet är att projicera en bild av solen mot ett vitt papper genom en kikare, men aldrig titta direkt genom kikaren. En guide finns här.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter