Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NYHETER 2021-6-5 KL. 15:22

Inför sommaren har SMHI tagit fram bättre prognoser för brandrisk

Av Fredrik Svensson

Inför sommaren har SMHI tagit fram bättre prognoser för brandrisk
SMHI har utvecklat sin tjänst för brandrisk. Foto: Ylvers/Pixabay, SMHI

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som gett SMHI i uppdrag att förbättra brandriskprognoserna. I bakgrund finns de stora skogsbränder som härjat i landet de senaste åren, och en klimatförändring som riskerar att förvärra problemen.

LÄNET. Den inledande varningen för gräsbrand i Kalmar län är borttagen efter att det vissnade fjolårsgräset ersatts av frodig grönska. Numera är det norra Sverige som lyser ilsket rött på SMHI:s karta över gräsbrandsrisk.

Men läget kan ändras snabbt, och då ska de nya tjänsterna hjälpa både privatpersoner och myndigheter.

– Med bättre information om gräs- och skogsbrandsrisk blir det enklare för allmänhet och verksamheter att ta bra beslut när vi planerar att elda och grilla i skog och mark, säger Marcus Flarup, SMHI, i ett nyhetsinlägg.

– Brandrisktjänsterna på smhi.se ska även underlätta för kommuner och länsstyrelser att planera brandskyddsåtgärder och släckningsinsatser. Prognoser för brandrisk är också viktigt underlag för att utfärda eldningsförbud.

På sidan för SMHI:s brandriskprognoser finns tre kartor: gräsbrandsrisk, skogsbrandrisk bränsleuttorkning och skogsbrandrisk spridning. De uppdateras dessutom oftare.

– Kartorna har förbättrats med en högre geografisk precision och tätare uppdateringar. Kartan för Gräsbrandsrisk uppdateras till exempel nu varje timme för kommande två dygn, vilket kan jämföras med en gång per dygn tidigare, säger Marcus Flarup i inlägget.

Myndigheten har även gjort informationen tillgänglig via öppna API:er, alltså med möjlighet för alla att använda data i den egna verksamheten eller för att ta fram nya tjänster.

SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter