Klik venligst
NYHETER 2021-1-13 KL. 15:34

Hallengren (S): Staten står för ersättning om vaccin orsakar skador

Av Fredrik Svensson

Hallengren (S): Staten står för ersättning om vaccin orsakar skador
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Wilfried Pohnke/Pixabay

Efter att två regioner, Dalarna och Västra Götaland, uttryckt oro över att vaccinera med Modernas vaccin, som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen har socialministern gått ut och garanterat att staten tar ansvar vid eventuella biverkningar.

KALMAR LÄN. Under nästa vecka kommer nästa vaccintillverkare, Moderna, att leverera vaccin till Sveriges regioner. Men även om även det vaccinet genomgått tester och godkänts av EU ingår det inte i läkemedelsförsäkringen.

– Vi förväntar oss ett formellt beslut och att det hinner tas innan vi sätter igång med Moderna, säger för Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen till Dagens Nyheter.

Vid en extrainsatt pressträff vid klockan 15 kom svaret från socialminister Lena Hallengren (S):

– Statens ska stå för ersättning vid eventuell skador om ett vaccin inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. Lagförslaget ska läggas på riksdagens bord så snart som möjligt, men oavsett ska skyddet gälla från att vaccinationen drar ifrån.

Hallengren meddelade också att regeringen förberett ett uppdrag till Kammarkollegiet om en försäkring vid skador från vaccinet som kan gälla tills dess lagen finns på plats.

– Just nu är det inte läge för politiskt spel, det finns alla skäl i världen att hålla uppe takten i vaccinationen, för vaccin det vet vi räddar liv.