Klik venligst
NYHETER 2021-3-6 KL. 16:23

Fritidsbanken får åtta miljoner för satsning på parasport – lånar ut i Kalmar och Hultsfred

Av Fredrik Svensson

Fritidsbanken får åtta miljoner för satsning på parasport – lånar ut i Kalmar och Hultsfred
Tack vare ett stöd på åtta miljoner ska fritidsbanken satsa på att låna ut redskap för parasport. Foto: Fritidsbanken

Fritidsbanken, som lånar ut sport- och friluftsprylar, har tilldelats åtta miljoner kronor i projektstöd från Allmänna Arvsfonden för en satsning på parasportutrustning och fritidshjälpmedel.

KALMAR/HULTSFRED. Utrustning för personer med funktionsnedsättning är svårt att få in på grund av att den oftast är dyr att köpa in och har ett högt andrahandsvärde, det skriver Fritidsbanken i ett pressutskick.
Det gör att utbudet av parasportutrustning och fritidshjälpmedel är begränsat eller helt obefintligt på många fritidsbanker.

Men tack vare pengar till ett treårigt projekt med syftet att tillgängliggöra utrustning för utlån till personer med funktionsnedsättning ska det bli ändring på det.
– Vi tror att det finns många saker för den här målgruppen som står oanvända i förråd på skolor, idrottshallar och föreningslokaler, säger Lena Olsson, ordförande i Fritidsbanken Sverige, i en kommentar.
– Under det här projektet vill vi kartlägga vad som finns och hitta sätt att låna ut utrustningen så att den kommer till användning och nyttjas av flera.

Alice Bergholtz på Parasport Sverige menar att behovet av att få låna utrustning för att prova nya aktiviteter är mycket stort hos personer med funktionsnedsättning.
– Ett par skridskor kan man köpa för några hundralappar, men en skridskokälke kostar runt 20 000 kronor och skillnaden är ännu större för många aktiviteter, säger hon i en kommentar.
– Det här gör Fritidsbankens satsning så viktig och vi på Parasport Sverige står bakom den.
Bakom projektet, som fått arbetsnamnet parateket, står även Kronprinsessparets stiftelse, Riksidrottsförbundet, Myndigheten för Delaktighet, Generation Pep, DHR, Funktionsrätt Sverige och Region Värmlan.
– Parateket kommer att få stor betydelse för många människors delaktighet och hälsa. Människor som fram till nu ofta varit utestängda från idrotts- och fritidsområdet får genom detta arvsfondsprojekt möjlighet att utan kostnad utöva sina favoritaktiviteter, säger Mikael Wahldén, handläggare på Allmänna Arvsfonden.

Fritidsbanken har verksamhet både i Kalmar och Hultsfred, den som vill kan låna utrustning i 14 dagar. På grund av pandemin tillåts dock inga besök.

SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter