Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
NYHETER 2021-6-9 KL. 14:24

Eldningsförbud införs i hela Kalmar län – samtliga kommuner omfattas från torsdag

Av Fredrik Svensson

Eldningsförbud införs i hela Kalmar län – samtliga kommuner omfattas från torsdag
Foto: David Mark/Pixabay

Beslut att införa eldningsförbud har fattats av länets samtliga 12 kommuner, och gäller från och med torsdag 10 juni, klockan 12.00. Det meddelar Länsstyrelsen i Kalmar län.

LÄNET. Eldningsförbudet gäller i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse, skriver länsstyrelsen i ett pressutskick. “Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fast bränslen (ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar etcetera).”

Däremot omfattas inte grillning och matlagning vid “iordningsställda platser som är utformade så att risken för antändning och spridning är låg”. Enligt länsstyrelsen är sådana platser avgränsade med obrännbart material som exempelvis betong eller stensättning och har bred markyta med grus eller annat icke brännbart material runt grillplatsen.

“Bakgrunden till beslutet är höga brandriskvärden och väderprognoser för kommande dagar. Räddningstjänsterna i länets alla kommuner gör löpande bedömningar och analyser av hur brandrisken utvecklas”, skriver länsstyrelsen.

Vidare uppmanas allmänheten hålla sig uppdaterad genom att följa myndigheternas och mediernas kanaler för aktuell information om rådande eldningsförbud. Den som vill kontrollera läget kan bland annat läsa på länsstyrelsens webbplats.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter