Klik venligst
NYHETER 2021-2-23 KL. 11:45

Covid-19: Var femte fall i länet är den brittiska mutationen

Av Fredrik Svensson

Covid-19: Var femte fall i länet är den brittiska mutationen
Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Region Kalmar län har fått svar på de stickprov som utfördes under vecka 5 och 6. Resultatet visar att 20 procent av fallen verkar vara den brittiska varianten. “Fler än vi befarade.”

KALMAR LÄN. Regionen påpekar att resultaten är preliminära och kommer att analyseras ytterligare. Varken den sydafrikanska eller brasilianska varianten har upptäckts i proverna.

– Att vart femte fall i stickprovsundersökningen misstänks vara den brittiska varianten är betydligt fler än vi befarade, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åker Jarnheimer i ett pressutskick.

– Vi håller nu på att kartlägga fallen för att se var smittan sprids. De flesta har ingen koppling till utlandsresa och fallen finns i hela länet men med en tydlig ansamling i Västerviks kommun.

Den brittiska varianten har visat sig vara mer smittsam i de regioner som följt förekomsten under några veckor.

– Där har man konstaterat en snabb ökning. Vi har en löpande dialog med Folkhälsomyndigheten kring eventuella regionala rekommendationer.

Även i Kalmar län har smittan ökat efter en tids nedgång. En ökning som alltså skulle kunna bero på den mer smittsamma varianten.


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter