Klik venligst
NYHETER 2021-2-23 KL. 10:32

Covid-19: KD och M kräver besked efter problem med vaccin – "Kommer målet att nås?"

Av Fredrik Svensson

Covid-19: KD och M kräver besked efter problem med vaccin –
Foto: PublicDomainPictures/Pixabay, Region Kalmar Län

Oppositionen i regionen i form av Moderaterna och Kristdemokraterna vill ha besked om planen för att nå målet att alla vuxna har vaccinerats innan midsommar. I en interpellation till Angelica Katsanidou (S), ordförande i regionstyrelsen, efterlyser de full transparens.

KALMAR LÄN. Det är oppositionens regionråd Malin Sjölander (M) och Jimmy Loord (KD) som undertecknat interpellationen. De menar att vaccineringen mot covid-19 “tyvärr kantats av besvikelser”.

Leveranserna av vaccin har varit både oförutsägbara och mindre än utlovade. Flera regioner har meddelat att troligen inte kommer att nå det nationella målet.

– Den senaste tiden har vi till och med sett regeringsföreträdare tala om att vaccineringen kan ta mer tid. Regionen måste ge invånarna besked som de kan lita på, säger Malin Sjölander (M).

– Om det är så att målet inte kommer att kunna uppfyllas är det bättre att berätta detta för medborgarna redan nu. Om inte annat borde man redovisa vad varje försening nu innebär i krav på ökat vaccinationstempo i maj och juni för att målet ska nås.

Jimmy Loord (KD) menar att det ursprungliga målet med att vaccinera hela befolkningen före halvårsskiftet var väldigt ambitiöst.

– Sedan det sattes har förutsättningarna klart försämrats. För tillitens skull är det viktigt att det nu råder full transparens från regionerna, säger han.

– Sverige har drabbats hårdare än grannländerna av coronapandemin. Ett vaccinmisslyckande orsakat av överdriven optimism har vi inte råd med.

Frågorna i interpellationen:
• Anser du att vaccineringsmålet kommer att nås, och vilka antaganden ligger i så fall till grund för den bedömningen?
• Vad kan du, Länsunionen och vi regionpolitiker tillsammans göra ytterligare för att vaccinationskampanjen ska kunna slutföras i tid?
• Instämmer du i vår bedömning av vikten av att det råder full transparens då tidplaner eventuellt revideras?
• Om det står klart att vaccinationsmålet inte kommer att kunna nås, kommer du likt företrädare för andra regioner att tidigt och klart meddela detta?


SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE I NYHETER

Fler nyheter

MEST LÄSTA NYHETER

Fler nyheter