Klik venligst
NORRA LÄNET 2021-3-23 KL. 10:42

Vimmerby: Politiker vädjar till socialministern – Astrid Lindgrens Värld är redo att öppna

Av Fredrik Svensson

Vimmerby: Politiker vädjar till socialministern – Astrid Lindgrens Värld är redo att öppna
Foto: Anders Jönsson

I ett gemensamt brev till socialminister Lena Hallengren (S) vädjar regionrådet Karin Helmersson (C) och Jacob Käll (C), ordförande kommunstyrelsen Vimmerby, för att Astrid Lindgrens Värld ska prövas utifrån ett smittskyddsperspektiv och inte efter generella restriktioner som kan slå hårt mot parken.

VIMMERBY. I brevet till socialministern vill de båda politikerna att reglerna ska ändras så att både för Astrid Lindgrens Värld och alla företag runt omkring ska kunna klara säsongen. Brevet skickades under måndagen, och beskriver konsekvenserna av de nya reglerna.

“Det nya regelverket med krav på 20 kvadratmeter per person i nöjesparker kommer i ett läge då planeringen är gjord för ett öppnande i maj. En regel som skiljer sig markant mot de nuvarande bestämmelserna för köpcenter, där kravet är 10 kvadratmeter per person”, skriver Helmersson och Käll.

“Skillnaden är också att aktiviteter i nöjesparker först och främst är utomhusaktiviteter. Till detta kommer osäkerhet kring hur formuleringen ”sammanhållen sammankomst” ska tolkas. Kommer familjer kunna se utomhusteater i parken, själva livsnerven i just Astrid Lindgrens Värld?”

De föreslår istället att det görs en individuell prövning av anläggningen där smittskyddsperspektivet är det viktiga. En sådan prövning menar de skulle innebära att parken är redo att på ett smittskyddssäkert sätt ta emot gäster.

“Vi vill nu vädja till dig, länets minister och landets socialminister att ta med dig våra synpunkter på hur ett regelverk kan drabba en hel näring. Detta i ett läge då allas mål är att göra så rätt som möjligt. Vi hoppas också att Socialdepartementet, precis som Näringsdepartementet, ställer sig positivt till att föra en dialog kring detta”, avslutas brevet.