Klik venligst
NORRA LÄNET 2021-2-24 KL. 15:44

Västervik: Tjustbygdens Sparbank vill locka fler unga att tävla i ekonomi – "lyfta viktiga frågor"

Av Fredrik Svensson

Västervik: Tjustbygdens Sparbank vill locka fler unga att tävla i ekonomi –
Foto: Alexas_Fotos/Pixabay

Global Money Week är en kampanj för att lyfta ungas kunskap om ekonomi. Den anordnas i slutet av mars, och innehåller bland annat en frågesport för högstadieelever. För att locka fler att tävla lottar Tjustbygdens Sparbank ut priser.

VÄSTERVIK. Den digitala frågesporten handlar om privatekonomi, matematik, cybersäkerhet och samhällskunskap. Bästa klass i Sverige får tävla i en europeisk final. Tävlingen är framtagen av Svenska Bankföreningen och frågorna är neutrala och det förekommer ingen produkt eller företagsreklam.

– Vi ser att tävlingen kan vara ett bra sätt att lyfta flera viktiga frågor. Många unga vuxna önskar att de fått lära sig mer om ekonomi i skolan, och det här kan vara ett bra tillfälle att prata om sparande, lån och digital säkerhet, säger Christoffer Olsson, Ungdomsekonom på Tjustbygdens Sparbank, i ett pressutskick.

Förra året var det 10 klasser från Västervik som var med och tävlade – alla från Ludvigsborgsskolan, och fick då vara med i utlottningen av ett lokalt pris instiftat av Tjustbygdens Sparbank. Tre klasser fick 2 000 kronor var till klasskassan.

– Lärare som deltagit med sina klasser berättade att innehållet var bra och att eleverna tyckte det var roligt, samt att det skapade bra samtal i klasserna, vi hoppas därför att fler klasser och skolor är med och tävlar i år, säger Lotti Jilsmo på Sparbanksstiftelsen.

Bland de deltagande klasserna i Västerviks kommun kommer Sparbanken även i år lotta ut tre priser på 2 000 kronor styck. Vad pengarna ska användas till är upp till klassen att besluta.