Klik venligst
NORRA LÄNET 2021-3-2 KL. 09:00

Pollen: Mätsäsongen har börjat i Västervik – låga till måttliga halter av hassel

Av Fredrik Svensson

Pollen: Mätsäsongen har börjat i Västervik – låga till måttliga halter av hassel
Halterna av pollen från hassel är än så länge låga till måttliga. Foto: s-ms_1989/Pixabay

Vårvärme och knoppar som brister, då börjar årets mätningar av pollenhalterna. I Västervik har mätstationen börjat rapportera, men än så länge är halterna av alpollen låga, och hassel som mest måttlig.

VÄSTERVIK. Mätstationen i Västervik drivs av Avdelningen för Klinisk kemi och transfusionsmedicin på Västerviks sjukhus och Diagnostiskt centrum. Den har varit i drift sedan 1987.

Prognosen för de närmaste dagarna är låga till måttliga halter hassel- och alpollen. Men halterna kan öka snabbt om det soliga vädret fortsätter.

För södra delen av Kalmar län kan siffrorna från mätstationen i Bräkne-Hoby, mellan Karlshamn och Ronneby, ge viss ledning till halterna. Men där har mätningarna ännu inte startat för säsongen.

Mätningarna är i dag ett frivilligt samarbete mellan ett stort antal aktörer och det ser olika ut mellan Sveriges regioner. Naturhistoriska riksmuseet samlar in uppmätta pollenhalter och prognoser från de mätstationer som är aktiva, och samlar dessa på Pollenrapporten.se.

Nyligen rapporterades att de fyra nordligaste mätstationer, de i Boden, Umeå, Östersund och Sundsvall stängs. Anledningen är att den eldsjäl som skött dem i 30 år inte längre kan göra det.