Klik venligst
NORRA LÄNET 2021-4-2 KL. 17:25

Brunegård (KD) och avhoppad vänsterpartist kräver kriminalisering av oskuldsoperationer

Av Fredrik Svensson

Brunegård (KD) och avhoppad vänsterpartist kräver kriminalisering av oskuldsoperationer
Riksdagsledamöterna Gudrun Brunegård (KD) och Amineh Kakabaveh (-) kämpar mot hederskultur. Foto: Engin Akyurt/Pixabay, Riksdagen, Bengt Oberger/Wikimedia

För 15 000 kronor kan privata kliniker i Sverige sy ihop slemhinneveck och skapa något som inte finns, en mödomshinna. De så kallade oskuldsoperationerna har bekräftats av Sveriges Radios Ekot och tidningen Ottar. Nu vill ett nätverk i riksdagen där bland andra Gudrun Brunegård (KD), Vimmerby, ingår, förbjuda operationerna och utfärdandet av oskuldsintyg.

LÄNET. Det är i en debattartikel publicerad i Altinget där riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn kräver att operationera kriminaliseras. I nätverket ingår bland andra Gudrun Brunegård (KD), Marta Obminska (M) och Amineh Kakabaveh, partilös men tidigare under många år riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Kakabaveh lämnade partiet i samband med att ett uteslutningsärende påbörjades 2019. Anledningen var oenighet kring synen på hur kampen mot hedersförtryck skulle bedrivas.

I debattartikeln skriver de bland annat att: “Föreställningar om kvinnors oskuld och kyskhet är kärnan i den hederskultur som det svenska samhället måste bekämpa. I dessa förlegade patriarkala föreställningar måste en flicka som gifts bort vara oskuld, vilket sägs kunna bevisas av att hon börjar blöda vid samlag under bröllopsnatten.”

De menar att hederskulturen ger upphov till en marknad med oskuldsintyg och oskuldsoperationer, ingrepp som ska göra så att det blöder vid samlag.

Enligt regeringen är ingreppen redan olagliga, men nätverket menar att det ännu inte har prövats. Istället lyfter de Frankrike och ett lagförslag om kriminalisering som de anser borde vara en förebild för en “regering som kallar sig feministisk”.

I en interpellationsdebatt samma dag som debattartikeln publicerades svarade Morgan Johansson (S), justitieminister, på frågor från Amineh Kakabaveh.

Han menade då att oskuldsoperationer skulle kunna kategoriseras som våldtäkt, särskilt om det utförs på ett barn under 15 år som enligt lagen inte kan lämna samtycke till något som kan jämställas med en sexuell handling, oavsett om avsikten är sexuell eller inte.

– Ingen har rätt att tvinga någon till oskuldskontroll, och de som ändå gör det kan dömas till långvariga fängelsestraff, för då rör det sig om ett allvarligt sexuellt övergrepp i lagens mening, svarade Morgan Johansson på en av frågorna.

Han menar också att kommande lag ska göra det möjligt att ta läkarlegitimation från den som utför oskuldsoperationer. Regeringen jobbar också med att ge hedersbrott en egen brottsrubricering, på samma sätt som kvinnofridslagstiftningen.