Klik venligst
NORRA LÄNET 2021-4-6 KL. 17:27

Berättelser, dikter eller kanske låttexter – regionförfattarna samlar in ungas berättelser

Av Fredrik Svensson

Berättelser, dikter eller kanske låttexter – regionförfattarna samlar in ungas berättelser
Foto: Juhee Bae/Pixabay, Litteraturnod Vimmerby

Inspirera och stimulera länets invånare till att läsa och skriva, det är grunduppdraget för regionförfattarna Ami Andersson och Anna Winberg Sääf. I år är det berättelser från unga som står i fokus, och insamlingen har texter har börjat.

LÄNET. Projektet har fått namnet Skriv din stund på jorden, en blinkning till en av Vilhelm Mobergs böcker.

– Många unga bär på berättelser som behöver få möta ljuset, säger Anna Winberg Sääf, i ett pressutskick.

– Vi har suttit det här året vid våra skärmar. Det kan ha kommit upp mycket tankar och känslor. Sådant som man grubblat över kanske har blivit större. Vi vill skapa ett sammanhang för att få uttrycka det.

Med projektet vill de nå unga, mellan 15 och 19 år, med anknytning till länet och som gillar att skriva. Men det behöver inte nödvändigtvis handla om berättelser, enligt regionförfattarna kan det handla om till exempel dikter eller sångtexter, eller något annat.

– Vi ser det som ett demokratiprojekt där många nya röster ska få chansen att bli hörda, säger Anna Mellergård, verksamhetsledare för Litteraturnod Vimmerby som är huvudman och initiativtagare till projektet, i utskicket.

Förra året ledde insamlingen till antologin Körverk för 136 röster: texter från Kalmar län. Även i år finns en samling med i planerna.

– Hela eller delar av en text kan publiceras i en bok, men de kan också presenteras live i form av en uppläsning, spridas digitalt eller spelas in för att lyssnas på, säger Ami Andersson i utskicket.

– De olika texternas vägar att möta sina läsare på är något som kommer att växa fram under året.

Den som vill vara med har fram till den 15 augusti på sig att skicka in sitt material, som får vara högst fyra A4-sidor långt. “Regionförfattarna kommer att hjälpa till att bolla texterna så att skribenterna får möjlighet att utvecklas”, står det i pressutskicket. Mer information finns på vimmerby.se/skrivdinstund.