Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
MELLERSTA LÄNET 2021-6-2 KL. 12:35

Oskarshamn: Nya jodtabletter kommer delas ut före midsommar – förnyades senast 2016

Av Fredrik Svensson

Oskarshamn: Nya jodtabletter kommer delas ut före midsommar – förnyades senast 2016

De har en hållbarhet på cirka fem år, så nu är det återigen dags för boende i den inre beredskapszonen vid kärnkraftverket i Oskarshamns kommun att få nya jodtabletter.

OSKARSHAMN. Totalt handlar det om cirka 3 000 hushåll i bland annat Misterhult, Fårbo och Figeholm som får nya jodtabletter. Dessutom ska de förnyas även hos skolor, barnomsorg, företag och andra verksamheter i den inre beredskapszonen, ett geografiskt område cirka 12-15 kilometer från kärnkraftverket.

Tabletterna och information ska innan midsommar skickas ut via posten. Den som bor i den inre zonen men som efter midsommar inte har fått paketet med jodtabletter i sin brevlåda uppmanas söka kontakt med Länsstyrelsen Kalmar län som hjälper till att förmedla jodtabletter.

– Om vissa hushåll inte får något paket kan det bero på flera olika saker. Till exempel kan det finnas fler hushåll än vad som är känt på en och samma adress, säger Andreas Hagström som samordnar utskicket för Länsstyrelsen Kalmar län.

– Ett annat exempel är att någon bor i inre beredskapszonen, men är folkbokförd på en annan plats utanför inre beredskapszonen.

Jodtabletterna ska tas på uppmaning av länsstyrelsen och i anslutning till en kärnkraftsolycka. Syftet är att undvika att människor drabbas av sköldkörtelcancer då tabletterna mättar sköldkörteln med icke radioaktiv jod och hindrar därmed sköldkörteln från att ta upp radioaktiv jod.

“Överblivna eller gamla jodtabletter kan lämnas till närmaste apotek för destruktion på ett säkert sätt”, meddelar länsstyrelsen.