Klik venligst
MELLERSTA LÄNET 2021-3-2 KL. 15:02

Covid-19: Mönsterås fortsatt hårt drabbat – Ljungnässkolan öppnar måndag

Av Fredrik Svensson

Covid-19: Mönsterås fortsatt hårt drabbat – Ljungnässkolan öppnar måndag
Foto: Anders Jönsson

Den tillfälliga stängningen av Ljungnässkolan och fritidshemmet förlängs till och med fredag 5 mars. Skolan har varit mycket hårt drabbad av covid-19, enligt uppgift har närmare ett 50-tal elever och lärare varit smittade.

MÖNSTERÅS. Det nya beslutet togs under tisdagen, samtidigt som flera medier, både lokala och nationella har rapporterat om att skolan kan vara den som drabbats hårdast i hela Sverige.

Ett 30-tal elever och drygt 15 ur personalen är bekräftat smittade av covid-19, skriver SVT Smålandsnytt. Och det på en skolan som har cirka 55 lärare och 350 elever.

Men någon ytterligare förlängning av stängning är inte trolig, enligt uppgifter från Mönsterås kommun: “Inkubationstiden, det vill säga perioden från smittotillfället tills att en person får symtom, är vanligtvis 2–14 dagar. När Ljungnässkolan öppnar har skolan varit stängd i två och en halv vecka, i samband med sportlovet, vilket gör att smittskyddsenheten bedömer att smittkedjorna på skolan brutits genom stängningen.”

– Våra förskolor och skolor är några av de få verksamheter i samhället där många fortfarande träffas, och i alla verksamheter ser vi löpande över befintliga rutiner och genomför åtgärder som ska minska risk för smittspridning, säger Magnus Sjöstedt, skolchef.

– Varje person måste också ta ansvar för att följa myndigheternas rekommendationer och vi hoppas att alla vårdnadshavare har hjälpt sina barn att begränsa nära kontakter under tiden skolan har varit stängd, så att smittan inte riskerar att följa med tillbaka till skolan igen när den öppnar.

Mönsterås har under de senaste rapporterna från Region Kalmar län varit den kommun med flest antal, och andel bekräftat smittade.