Utgångspris: 475 000 kr

Beskrivning av Villa Kyrkvägen 30

  • Antal rum:
  • Storlek:
  • Byggår:

Välkommen till Sockenstugan i Näshult – en historisk pärla som bär med sig berättelser från det förflutna till nutiden. Beläget mitt emot den pittoreska kyrkan och nära såväl Prästasjön som Serarpasjön med dess fridfulla badplats, erbjuder Sockenstugan en plats fylld av historia och naturskön omgivning. Denna charmiga byggnad, uppförd cirka 1855 och sägs vara den äldsta skolan i Näshult socken, har genom åren förändrats och anpassats till olika ändamål. Här bodde magister Hamnell, den första läraren när skolan var ny, tillsammans med sin hustru på det övre planet, där de säkerligen delade vardagens glädjeämnen och utmaningar. Med två våningsplan och en vind är Sockenstugan en byggnad med generösa utrymmen och en genuin atmosfär – uppskattningsvis är de båda boendeplanen ca 150 kvm vardera. Under det tidiga 1900-talet tillkom en glasveranda, som dock försvann igen efter 1937, men som säkerligen bidrog till att skapa en inbjudande atmosfär.

På entréplanet möts du av två rum och ett kök, samt flertalet toaletter vid baksidans entré. Hallen, med sin klassiska utformning, leder dig vidare till en trappa som tar dig upp till det övre planet. Här, där lärarbostaden en gång fanns, återfinns idag en rymlig lägenhet med kök med matplats, tvättutrymme med tvättmaskin och torktumlare, badrum med dusch och fyra rum. Det finns dekorativa kakelugnar som bevarats även att de idag inte används. Däremot kan du tända en brasa i kaminen i vardagsrummet. Vindsvåningen erbjuder främst förvaringsutrymme, men gömmer också ett vindsrum som troligtvis har tjänat olika ändamål under tidigare år.

Sockenstugan i Näshult är inte bara en byggnad, det är en levande del av ortens historia, som fortsätter att forma och prägla sina invånare med sin unika charm och karaktär. Den lugna och naturnära miljön är perfekt i kombination med närhet och pendlingsavstånd till såväl Åseda, Vetlanda och Växjö.

Observera: Senaste åren har byggnaden nyttjats för verksamhet och som samlingsplats under Svenska Kyrkans regi. Om ändamål är bostad behöver ändring göras hos kommunen (idag är användande samlingslokal). Renoveringar kommer behöva utföras varsamt, se annonserad PDF med områdesbestämmelser för Näshult.

Karta för Kyrkvägen 30

https://www.hemnet.se/bostad/villa-300m2-nashult-markaryds-kommun-kyrkvagen-30-21299013

Avstånd till vatten: 150

  • Vetlanda kommun
  • Jönköpings län
  • Postkod: 36433