Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2020-11-16 KL. 06:00

Storslaget körverk med 136 berättare

Av Karin Asmundsson

Storslaget körverk med 136 berättare
Ami Andersson är regionförfattare. Tillsammans med Tove Folkesson ansvarar hon för Körverk för 136 röster, med skribenter med anknytning till Kalmar Län. Foto: Karin Asmundsson

Djuplodande texter, självbiografiska berättelser, roliga upplevelser och korta dikter, allt ryms i den 300 sidor tjocka boken Körverk för 136 röster,skribenter från Kalmar län medverkar.
KALMAR LÄN. Gensvaret blev stort, och har resulterat i boken som just nu är under tryckning.
– Bredden är otroligt stor, det är otroligt spännande, säger Ami Andersson.
– Om jag saknar något? Nej, jag tror faktiskt inte det. Vi har fångat in bredden och jag tror att läsarna kommer att uppleva vidd, kommer att känna rösterna. Det är olika språk och olika temperament. Tillsammans blir det en berättelse om i dag.
De fick in motsvarande tusen inskickade sidor som bantats till trehundra, texter om bland annat kärlek, resor och drömmar, svek och flykt, sjukdom och hus.
– Det är mycket natur. Jag tror att det knappt är enda text som inte har en referens till vatten eller himlar eller sjöar.
Uppropet var brett formulerat. Regionförfattarna efterlyste skönlitterära berättelser.
– Inte en massa hembygdshistorier eller fakta, politisk eller propaganda. Texterna ska ha en skönlitterär karaktär, och vi ville att rösterna i sig ska hålla.

Några få har blivit refuserade, men enbart av geografiska skäl. Alla som medverkar har någon anknytning till länet.
– Det kan vara att man är uppvuxen, arbetar eller har sommarbostad här.

Planen var att Ami och Tove skulle haft skrivarverkstäder under våren. De skulle ha tagit sig ut på bibliotek, arbetsplatser och föreningar för att möta människor i den kreativa processen och pratat text men coronan satte stopp för det.
– Det blev något helt annat. Vi fick till ett par träffar och så hade Tove en sms-kurs.
En del författare har fått arbeta om sina texter, och en del har blivit rätt rejält kortade.
– Vi sa att man fick skicka in max 20 000 tecken eftersom det var vad vi skulle förmå att läsa, men var noga med att säga att de texter som kom med skulle kunna ”komma med i helhet eller till del. Vi visste ju inte om det skulle bli 20 eller 200 som skulle lämna in. Nu ska alla texter samsas på 300 sidor. Poesi är inte så utrymmeskrävande. I en del långa texter har vi lämnat förslag på vad som är pärlan i musslan. Det är fantastiskt att skrivare släpper in en annan människa i sina ord.

Skribenterna, då? En blandad skara, och de kommer från hela länet och samtliga kommuner. Uppropet vände sig till vuxna personer.Den yngsta är född 2001. Kvinnorna dominerar, ungefär en femtedel är män.
Det finns några professionella författare, som poeten Lennart Sjögren, men merparten är tidigare opublicerade.
Körverk för 136 röster presenteras i olika omgångar under hösten, och på olika platser i länet under hösten.
– Coronaxanpassat, förstås.
Projektet är inte slut. Nu tar Kalmar konstmuseum vid och fortsätter berättandet med hjälp av fotografier som också ska samlas i en bok och bli en berättelse om vår tid. Fram till 2 december kan alla som är över 18 år och har anknytning till Kalmar län lämna in svartvita fotografier.

Utdrag ur texter i KÖRVERK för 136 röster
”Heden framför mig
solen i ryggen
stora frågor
inget svar i vinden
korpens blick
ett gult getöga i luften”
BODIL MAGNUSSON

”Detta är den typen av barn man träffar och leker med utomhus. Integritetsfulla barn som alltid verkar utifrån ett centrum djupt förborgat inne i dem själva. I vars solsystem vi andra inget önskar mer än att börja kretsa kring. Deras vilda kärna har en sällsynt dragkraft, cirklarna sluter sig och stegen in mot mitten är högst existentiella. Samtidigt stöts vi också bort, någonting i dem låter sig inte uttalas.”
MATHIAS NILO

”Jag kan inte bestämma mig för om jag valde att flytta eller om flytten valde mig. Jag kan inte bestäm-ma mig för om det var en flykt eller ett närmande. Mitt ansikte ser trött ut i spegeln men på jobbet måste jag le. Nya människor smälter ihop i mitt huvud och intrycken ger mig huvudvärk. Jag tror att jag gillar det. Men hur vet man, i början? Det är i alla fall något att fokusera på när hjärtat ropar på någon som inte kommer.”
ELEANOR NOVÄNG

”Har stått flera gånger utanför mitt hyreshus som vuxen och sett upp mot balkongen. Har stått med min syster som hann rädda vår mammas dagbok, ett par jugendglas, några böcker. Hon hade varnats, och kan vittna om ett hastigt uppbrott. Våningen såg ut som om vi skulle komma tillbaka, vi var bara på semester som blev ett liv i exil.
Vi skildes åt alla tre, i olika liv.”
SUZANNE OSTEN