Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2020-12-5 KL. 10:03

Spelspalten: En kort hajk uppför ett högt berg

Av Fredrik Svensson

Spelspalten: En kort hajk uppför ett högt berg
Claire är redo att med sin första gyllene fjäder ge sig ut och pröva sina vingar. Foto: Press

Ibland dyker det upp en liten mysig pärla till spel, helt oförhappandes. Ett sådant spel är A Short Hike, som var ett av flera hundra spel i en jättesamling som såldes i början av sommaren på itch.io, en marknadsplats för indiespel.

Den korta beskrivningen “a little exploration game about hiking up a mountain”, som översatt borde bli något i stil med “ett litet spel om att gå på hajk och bestiga ett berg”. Och det är lika charmigt som det låter.

Du är en liten förmänskligad fågel som heter Claire. Du besöker din moster på en ö med ett högt berg. Problemet är att du inte får någon täckning på din telefon. Lösningen är, enligt din moster, att gå på en kort vandring till toppen av berget, Hawks Peak.

I början går du, men efterhand får du tag på gyllene fjädrar som gör att du kan klättra eller flyga. Det är dessa fjädrar som är nyckeln till att komma högst upp. Men som det heter i ordspråket så är det resan som är mödan värd. Den vackra omgivningen som du svävar över, och alla de andra varelser som du stöter på och som kan hjälpa dig på ett eller annat sätt.

Där finns till exempel en löpare som tappat sitt pannband. En konstnär som dyker upp på flera olika platser för att måla olika motiv. En fiskare som är misstänkt lik en anka signerad Walt Disney.

Det finns liksom inget elakt i spelet, utan är helt igenom en mysig upplevelse. Det enda jag saknar är möjligheten till svensk text. För det är många dialogrutor, och spelet är såpass intuitivt att även de yngsta spelarna kan klara det.


Med lite uppskruvade inställningar blir spelet mindre pixligt, men mer kantigt. Foto: Skärmdump


A Short Hike är ett verkligt indiespel, utvecklat av en person, Adam Robinson-Yu. Och med fantastiskt stämningsfull musik av Mark Sparling. Grafiken är ordentligt pixlig i grundläget, men för den som inte är fullt så retrovurmande går det lätt att ändra inställningarna.

Stilen är enkel, men fylld med små detaljer. Att vinden blåser syns på små fartstreck som viner över skärmen. Och flyger du på hög höjd skyms marken av moln. Det snöar när du kommer högre upp, men du kan alltid värma dig i en varm källa.

Den som slöspelar lite och gör som det faller en in har ungefär två timmars upplevelse framför sig. Om du vill lägga ner tid på att leta massvis med nedgrävda skatter, flyga ikapp, fiska eller spela en sorts beachvolleyboll med pinnar kan lugnt lägga ner den dubbla tiden.

Spelet slutar på ett sätt när du nått toppen, och vad som händer där tänker jag inte avslöja. Men du kan återvända och fortsätta upptäcka ön helt i din egen takt.

RECENSION/A Short Hike
Betyg: 5 av 5
Genre: Hajksimulator
Format: Windows, Mac, Linux, Nintendo Switch
Pris: Under 70 kronor


Musiken av Mark Sparling