Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2021-2-15 KL. 14:08

Husdrömmen: Avkristnat kapell utanför Torsås – med predikstol i köket

Av Fredrik Svensson

Husdrömmen: Avkristnat kapell utanför Torsås – med predikstol i köket
Ilias Rizos och Josefin Kvilland Rizos får besök av Anne Lundberg som undrar hur de ska få ordning på kapellet. Foto: Husdrömmar/Sveriges Television

I kvällens avsnitt av Husdrömmar kommer Anne Lundberg och Gert Wingårdh till Torsås kommun, närmare bestämt till Strömsbergs kapell. Där återvändaren Josefin Kvilland Rizos och maken Ilias Rizos försöker få till sitt drömboende, åtminstone sommartid.

NÖJE/TORSÅS. Strömsbergs kapell invigdes 1918, och var en kombinerad kyrka och småskola med lärarbostad. En kombination som enligt en rapport från Kalmar läns museum är unik i Kalmar län.

Hösten 2018 avkristnades byggnaden efter beslut av Torsås pastorat, och i november samma år sålder sen till Josefin Kvilland Rizos och Ilias Rizos. Det är deras arbete som vi får följa i kvällens avsnitt av Husdrömmar.


Strömsbergs kapell, söder om Torsås, är i centrum för kvällens Husdrömmar. Foto: Husdrömmar/Sveriges Television


Priset var överkomligt, enligt de nya ägarna. 270 000 kronor för 350 kvadratmeter, med något skamfilad utsida. Och i priset ingick bänkar, orgelläktare, ljuskronor och en predikstol.

Men det var inte fritt fram att göra riktigt vad som helst med byggnaden. Alla kyrkor byggda före 1940 är skyddade enligt Kulturmiljölagen, och det gäller även när de fått privata ägare. Så predikstolen satt kvar av en anledning, och hamnade i köket.


Predikstolen sitter kvar, men är nu en del av köket. Foto: Husdrömmar/Sveriges Television


Även om programmet så klart fokuserar på det arbete som Josefin Kvilland Rizos och Ilias Rizos lagt ner på att göra kapellet till ett luftigt sommarboende görs det även en utflykt till Torsås.

- När jag var liten och växte upp i Torsås kände man bara att man vill flytta härifrån så fort som möjligt, säger Josefin i avsnittet

- Nu när man blivit lite äldre känner man att det var ju ganska trevligt, varför var man så anti? Nu är det trevligt att komma tillbaka.

Även maken Ilias, som kommer från Danmark, uppskattar Torsås.

- Det är en väldigt mysig liten stad. Inte så liten heller, med sju frisörer och två stora mataffärer.

Programmet sänds klockan 20.00 i dag, måndag 15 februari, på SVT1. Men det går att se redan nu på SVT Play.