Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2021-2-22 KL. 08:41

Filmforskare i direktsänt samtal om Astrid Lindgren – Sveriges mest filmade författare

Av Fredrik Svensson

Filmforskare i direktsänt samtal om Astrid Lindgren – Sveriges mest filmade författare
Ett samtal om Astrid Lindgrens filmer arrangeras i Filmbyns lokaler, och sänds direkt. Foto: Filmbyn Småland

På tisdag, 23 februari, samtalar journalisten Carolina Klintefelt med filmforskaren Mats Rohdin. Som en del av den förlängda litteraturfestivalen Vimmerby handlar samtalet om Astrid Lindgrens förhållande till film och mediebranschen.

KULTUR. Mats Rohdins forskning har särskilt inriktats på Astrid Lindgrens samarbete med Olle Hellbom.

– Med tanke på att Astrid Lindgren förmodligen är den mest filmatiserade svenska författaren någonsin har det förvånat mig att det inte ägnats mer forskning åt hennes konstnärskap inom film, tv och media. Här finns fortfarande massor att utforska, säger han i ett pressutskick.

Samtalet arrangeras av Litteraturnod Vimmerby i samarbete med studieförbundet Bilda och Kungliga biblioteket. Det kommer att sändas direkt från Pippis kök i filmmuseet Filmbyn Småland, tisdag den 23 februari kl 18.15

– Ämnet för kvällen är otroligt intressant!, det säger Anna Mellergård, verksamhetsledare Litteraturnod Vimmerby, i ett pressutskick.

– Dels spåret Astrid Lindgren som manusförfattare, med filmer som när det begav sig sågs av miljontals bio-besökare, något som förmodligen räddade Svensk Filmindustri under 60-talets krisår.

– Dels det som Mats Rohdin i sin forskning kallar ”Astrid Lindgren som media-strateg”. Detta, och flera spännande ingångar i hans forskning fascinerar mig mycket.