Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2021-5-16 KL. 16:02

Fantasieggande glasutställning i Engelska parken på Solliden

Av Karin Asmundsson

Fantasieggande glasutställning i Engelska parken på Solliden
Fem tvåmeter höga Watchers, väktare. Bertil Vallien visar och berättar för kungaparet. Hunden Brandie är måttligt intresserad.

Den Engelska parken har förvandlats till ett galleri, där Bertil Vallien berättar en historia med väktare, spåmän och observatörer. På tisdagen invigdes den av kungen och drottningen.

KONST. Gatekeeper, som den heter, är en fantasieggande och vacker utställning som kommer att förändras i takt med växtligheten under sommaren. ”Väggarna”, eller träden kommer att bli grönare.
– Det är fantastiskt att Bertil har velat komma hit. Han har jobbat ett helt år med att ta fram nya saker, och så har han plockat fram några konstverk ur garderoben, sa kungen.


Palace Garden, färgglada bubblor är på gränsen av vad glasblåsarna klarar av att tillverka. "Jag kallade ihop de est tävlingsinriktade av glasblåsarna, och bad dem blåsa de största de kan, säger Bertil Vallien,


Hur länge kungen och Bertil Vallien känt varandra lyckades de inte reda ut, mer än att det är länge.
– Jag har följt Bertils konst under många år. Glaskonst är fantastiskt spännande.
Det var först på måndagskvällen som kungen och drottningen fick se det färdiga resultatet.
– Nervös? Nej, konstnären ska ha fria händer, sa kungen.

Det här är första gången Bertil Vallien ställer ut sina verk under bar himmel. Himlen är tak, gräsmattan golv och träden väggar.
– Det är ett helt annat uttryck att ställa ut utomhus och det har varit vansinnigt roligt. Det gäller att ta i, sa Bertil Vallien.
Han började med att anlägga gångar för att göra rum, eller en karta, som han sedan fyllt med objekt
– En saga om ett litet samhälle. Något har hänt, någon från yttre rymden landade och det orsakade förstås lite uppståndelse. Här finns väktare och en liten armé gör sig redo, förklarar han.


Tolv Observers har tagit plats i Engelska parken.


– Det är ovanligt att få göra en utställning i en miljö som är så vacker, och jag är väldigt tacksam över den här chansen. Det känns underbart att få ställa ut här.
Utställningen på Solliden pågår till 3 oktober.