Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2021-2-24 KL. 08:38

Digital balettfestival från Kalmar – Avantgarde 101 pågår under veckan

Av Fredrik Svensson

Digital balettfestival från Kalmar – Avantgarde 101 pågår under veckan
Carolina Johansson och Kristina Flygare ansvarar för festivalen Avantgarde 101. Foto: Joel Sandback

I lördags drog den igång, festivalen Avantgarde 101, en hyllning till svensk balett. Fram till på lördag görs dagliga sändningar kring Svenska Baletten och det galna 1920-talet i Paris.

KULTUR. Varför Paris? Jo, det var där som Svenska Baletten grundades för 101 år sedan, av Rolf de Maré. Något som sägs ha banat väg för en ny era inom dansen, musiken och konsten. “Svenska Balettens experimentella uppsättningar anses fortfarande som banbrytande”, skriver arrangörerna.


Namnet på festivalen, Avantgarde 101, leder också tankarna till en grundkurs, och i dag, 24 februari, sänds en balettklass med Pirjo Blomkvist, tidigare ballerina på Kungliga Operan.
Festivalen är ett samarbete mellan Länsmusiken, Byteatern Kalmar Länsteater, Camerata Nordica, Galleri 28, Carolina Jonsson och har också fått projektstöd av Kalmar kommun.

– Det är spännande att uppmärksamma periodens nyskapande kultur och att tolka dansen utifrån Svenska Balettens uppsättningar. Det som provocerade då, provocerar fortfarande, säger Kristina Flygare som är dansutvecklare på Byteatern, i ett pressutskick.

– Svenska Balettens unga artister vågade ifrågasätta bland annat genusperspektivet. Det lyfter vi fram och utforskar också hur vi förhåller oss till avantgardismen idag, säger Carolina Johansson, producent på Länsmusiken Barn och unga.

Truppen som åkte ner till Paris var unga, den yngsta dansaren bara 16 år. Namnet på Svenska Balettens sista föreställning "Relache" betyder paus på svenska.

– Avantgarde 101 avslutas med "Pas de relache" som betyder utan paus , säger Carolina Johansson. Festivalen är viktig för att synliggöra att morgondagens scenkonstnärer och kulturutövare behöver ges möjligheter att utvecklas.

– Nu under coronatider behöver vi denna festival och andra aktiviteter för vi kan inte ha paus när unga förmågor väntar på att ta vid.

Samtliga sändningar kan ses i efterhand, och ligger kvar under hela 2021.

Öppnandet av Avantgarde 101


Se alla festivalens sändningar på Byteaterns webbplats.