Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
KULTUR/NÖJE 2021-6-4 KL. 15:50

CajsaStina Åkerström ställer ut på Persona galleri

Av Anders Jönsson

CajsaStina Åkerström ställer ut på Persona galleri
CajsaStina Åkerström arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper.

Artisten CajsaStina Åkerström har precis som alla artister inte haft så mycket att göra under det dryga året som pandemin pågått. I stället för att skriva och spela musik har hon ägnat sig åt måleri. I utställningen Den allvarsamma leken debuterar hon som målande konstnär.

KONST. Utställningen kan man se på Persona galleri under en dryg vecka i mitten av juni.
Titeln på utställningen är hämtad från en roman av Hjalmar Söderberg.
– Söderbergs boktitel fångar det som för mig är så centralt. Den prestigelösa lekens avgörande betydelse för allt skapande och liv. Titeln är också talande för min resa så här långt, en resa som började från noll i ett enda plirögt nyfiket utforskande. När all konsertverksamhet har legat nere har jag haft tid att i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett bildspråk, säger CajsaStina i ett pressmeddelande.


CajsaStina Åkerström debuterar som konstnär och ställer ut på Persona galleri i Kalmar. Foto: Pressbild


CajsaStina beskriver sitt måleri som figurativt, organiskt och intuitivt. Ljusets spel i motivet är viktigt för henne.
– Jag arbetar med oljepastellkritor och färgpennor på papper. Blandar till egna nyanser med palettkniv och använder sen kniven, naglarna och pennor som ”penslar” när jag målar. Jag lägger också mycket tid och fokus på att hitta motiv där ljus, perspektiv och färger samverkar på ett för mig ultimat vis. Motiven hittar jag i omgivningarna när jag promenerar. Jag fotograferar och målar sedan på fri hand efter fotografiet, säger CajsaStina Åkerström.


Det här verket heter September Blues.


Från Persona galleri är man mycket nöjda med att kunna presentera Åkerströms måleridebut.
– Galleriet är förstås hedrade över förtroendet som hon har visat oss. Jag tilltalas personligen mycket av hennes genomarbetade och väl komponerade måleri. Det finns en stillhet och en skönhet i CajsaStinas konst som jag fångas av, säger Jonas Hellberg, gallerist.